Skip to main content
Start » Friluftsliv » Jon Olsson om diagnos och framgång
Friluftsliv

Jon Olsson om diagnos och framgång

Jon Olsson livsstil
Jon Olsson livsstil
Foto: Privat

Jon Olsson är en av Sveriges mest framgångsrika freestyle-skidåkare. Han lever också med diagnosen ADHD, men ser det inte som något problem i det han gör.

Jon Olsson föddes i Mora och blev tidigt intresserad av freestyle-skidåkning och racing. För 2,5 år sedan fick han diagnosen ADHD.

”Jag tror att alla har en släng av ADHD.”

– Jag tror att alla mer eller mindre har en släng av ADHD. Min är inte extrem och det är inget som jag går och tänker på. Jag tycker det är som att sätta en diagnos på att vara för glad eller positiv. För mig är ADHD att vara lite för produktiv för att vara normal.

Sömnsvårigheterna blev droppen

Anledningen till att Jon Olsson kollade upp sin hälsa var att han hade så svårt att somna på kvällarna.

– Det var med full speed fram till lunch och sedan blev jag väldigt trött på eftermiddagarna. Om allt du håller på med blir extremt och sällan avslutat kan det vara ett tecken på ADHD.

Rätt medicinering har hjälpt Jon Olsson mycket. Nu tycker han att det är lättare att urskilja saker i vardagen.

– Om det är 20 saker jag verkligen vill göra perfekt så kan jag lättare fokusera på de som allra viktigast och lättare att stöta bort de andra. Jag blir ännu mer effektiv, men lite lugnare.

En egen vlogg

Jon Olsson har haft en videoblogg i lite mer än två år. Han har bland annat kastat sig ut för gigantiska vattenfall i djungeln och testat drönare i Norge. Responsen har varit enorm och idag har han över en miljon följare.

– Jag startade den av två anledningar. Dels för mina minnens skull som jag kan titta tillbaka på dels skapa mervärde för mina sponsorer. Jag trodde verkligen aldrig att det skulle bli så här stort, men det är skitkul.

Varför tror du att responsen har varit så god?

”Vi körde 365 dagar i rad, en video per dag.”

– Vi lägger ner extremt mycket tid på den och körde 365 dagar i rad, en video per dag. Motivationen bygger på att hela tiden göra något bra och aldrig se vloggen som något jobbigt. Vi vill hela tiden leverera på en toppnivå och det blir en fast punkt i vardagen.

Uppiggande med aktivitet

Jon Olsson är ständigt aktiv och reser runt i princip hela året. Det blir inte så mycket vila, men det är ok.

– Ofta blir jag tröttare av att inte göra något ändå. Just nu kör jag på och ser vad som händer. Jag trivs väldigt bra med det jag gör och idéerna fortsätter säkert fortsätta att komma.

Next article