Skip to main content
Start » Golf » Hittade kärleken i golfen
Golf

Hittade kärleken i golfen

Det finns de som kallar Patrik Isaksson för golftokig. Det tar han som en komplimang och varken som överdrift eller påhopp. För han är en positiv tok som, av flera anledningar, lyfter fram golfens positiva sidor och har ytterst svårt att förstå dem som vägrar golf. Dessutom vann han sin stora kärlek på golf.

När vi träffas är det dagar kvar till han ska vara med i Melodifestivalen men vi berör knappt det för att snabbt komma in på väsentligheterna; golfen. För Patrik har idrotten alltid funnits med och jag förstår på omvägar att han fortfarande är vass i tennis och badminton även om dessa nu står i skuggan av golf.

– Golfen kom relativt sent och första stegen tog jag 2002. Sedan var det Steffo Törnquist och Niklas Strömstedt som tjatade ut mig på golfbanan. Vi hade en del ledig tid på dagarna och hade grymt kul tillsammans med golfen. Där och då blev jag verkligen fast, säger Patrik.

Patrik spelade mer och golfbagen blev en naturlig följeslagare på turnéerna. Energi, tjurighet och – får man förmoda – en viss talang gjorde att han snabbt kom ner i respektabla 11 i handicap. Golflivet hade dock något större i beredskap och åter hade nämnde Steffo en central roll.

Golflivet hade dock något större i beredskap

– Vi gjorde ett stort evenemang i Linköping och där var golfproffset Marlene Hedblom som blev intervjuad av Steffo. Det var också en tävling på golfsimulator där alla fick spela ett korthål och försöka slå Marlene. Det var bara jag av alla som slog henne. Dessutom hade jag tur att göra det två gånger av två. Naturligtvis måste jag ha gjort ett fantastiskt intryck på henne, säger Patrik skrattande.

Marlene och Patrik ”råkade” träffas på fler golfevenemang, ofta när Steffo av någon anledning var engagerad, så de blev ett par och naturligtvis med golfen som stark gemensam nämnare.

In i familjen Golf

Vad Patrik först inte visste var att Marlene kommer från en av Sveriges mest golftokiga familjer; Hedblom från Gävle. Pappa tränare med flera av de bästa spelarna på sitt samvete, mamma elitspelare, hennes bror Peter ett av våra bästa och mest färgstarka proffs och pappa till Kasper, mycket lovande elitjunior. Marlene dessutom med många år som proffs i Europa och USA och sedan som en av landets mest anlitade och populära tränare.

– Det blir mycket golf med Madde men hon vill inte ge mig lektioner för att inte slita på förhållandet. Hon nöjer sig med att använda mig som försökskanin för nya, konstiga golfteorier och skälla på mig på banan när jag inte svingar rätt.

golfbana


Foto: iStock

Patrik och jag sitter och pratar golf i nära två timmar – okey, vi är båda golftokiga – och jag försöker få honom att sätta ord på vad som gör golf så fantastisk – bortsett från Marlene.

Det finns så otroligt mycket som är fantastiskt med golf!

– Oj, det är ju helheten. Allt från det sociala där du träffar människor och har tid att reflektera, prata och komma varandra nära. Till att fokusera på spelet, på banan och hur jag ska tänka och spela strategiskt för att lyckas. Sedan kan det vara att smyga upp en tidig sommarmorgon och spela tre-fyra hål i morgondis när solen går upp och få uppleva naturen. Det finns så otroligt mycket som är fantastiskt med golf, säger Patrik.

Golfvärlden är full av upplevelser, incidenter och mer eller mindre roliga historier. Finns någon – återigen Marlene borträknad – du har ett särskilt starkt minne av?

– Ha, ha. Det var nog när jag och Niklas Strömstedt spelade vår traditionella första runda för året på Mälarö GK. Det blåste så hårt att hans bag slet sig och blåste ner och försvann i ett vattenhinder. Jag vann vår matchtävling på walk over och han fick låna min telefon för att ringa och försöka förklara för Jenny, avslutar Patrik.

Next article