Skip to main content
Start » Golf » Inte bara en av världens bästa golfare
Golf

Inte bara en av världens bästa golfare

Alexander Norén gjorde under 2016 en extrem klättring på listan över världens 100 bästa spelare. Från plats 96 till en slutlig rankning som nummer 9 det året! Hans säsong var, milt uttryckt, fantastisk. Inte minst den andra hälften med fyra segrar och en andraplats på 12 tävlingar vilket måste vara någon sorts rekord.

Jämför det med säsongen 2014 då han bara kunde spela två tävlingar på grund av skada så ger det ett perspektiv på vilken fantastisk återkomst han stått för. Efter två segrar 2011, varav Nordea Masters var en, så gick han utan vinster fram till den lite överraskande men överlägsna segern i samma tävling 2015. På det följde sedan alltså hela fyra nya segrar under 2016. Tala om lyft!

I en idrott med statistik på precis allt och där framgång mäts i så få slag som möjligt, antal segrar och inspelade pengar är det intressant att höra att Alex inte har satt upp några mål för årets säsong.

– Jag sätter faktiskt aldrig upp resultatmål på det sättet utan tänker mer på hur jag kan förbättra delarna i mitt spel. Det handlar om känsla mer än konkreta mål. Det viktiga är att det känns bra, då kommer resultaten, säger Alex.

Hemmakär pappa

Det är även mycket nytt för honom denna säsong, inte bara det att han nu är jagad som en av de absolut bästa i världen. Han har flyttat hem till Stockholm, köpt sommarhus på Gotland och han har blivit pappa. Det senare dock något som faktiskt inträffade precis innan hans fantastiska fyra vinster under 2016 och som Alex givetvis lyfter fram som större än segrarna. Förhoppningsvis leder det till att vi får se mer av Alex i Sverige men i spelschemat är det bara Nordea Masters som just nu är inplanerad. Han kommer även fortsättningsvis ha European Tour som sin primära arbetsplats även om det blir fler tävlingar i USA.

– Jag vill få så mycket tid som möjligt hemma med min familj och dessutom är jag involverad i att hjälpa våra svenska juniorer att utvecklas. Det är otroligt kul och jag imponeras av hur många duktiga juniorer det finns här.

När jag är hemma är fokus på familj och vänner

På det sättet går Alex lite mot strömmen jämfört andra spelare i världstoppen. Det vanliga är att bosätta sig i någon central del av världen där golfsäsongen är lång och att bo nära eller helst på en bra golfanläggning.

– För mig passar detta bättre och jag är närmare hemmet. När jag är hemma är fokus på familj och vänner, när jag åker och tränar är fokus på träningen. Skulle jag bo på en golfbana är risken stor att jag skulle stå där och slå bollar på kvällarna, säger Alex med ett skratt.

Han beskriver också hur han idag tränar annorlunda jämfört med tidigare. Alex var känd för att nöta slag på slag och kunna visa upp händer med både sår och valkar efter all träning. Idag tränar han färre timmar och fokuserar mer på kvalitet och att träna tävlingslikt med mer tid på banan och färre timmar på rangen. Något han lyfter fram som en del i den senaste tidens framgångar. 

Drömmen är en – inte helt snygg – grön kavaj

Även om Alex inte gärna talar om målsättningar inför säsongen så är det faktum att han nu blir inbjuden till samtliga majors något som triggar honom lite extra. På tretton tidigare försök så är niondeplatsen i British Open 2012 det hittills bästa resultatet. I år peggar han dessutom upp för första gången på US Masters och det framgår tydligt när vi pratar att det är den tävling han helst vill vinna.

Spelarna, publiken och den historik som finns kring tävlingen är fantastisk

– Som juniorer satt vi på klubben på nätterna och tittade på US Masters. Stämningen, banan, spelarna, publiken och den historik som finns kring tävlingen är fantastisk. Att få ta på mig den gröna vinnarkavajen är onekligen en dröm och ett mål jag har, säger Alex.

När vi skiljs åt och jag sedan funderar över mötet och hans karriär så går det att förstå varför framgångarna kommit nu. Han har länge varit extremt vältränad men nu finns även ett moget lugn och en trygghet i hans person som kommer med ålder och erfarenhet. Att han, förutom att vara en av världens bästa golfspelare, också är otroligt trevlig – och populär – gör det absolut inte sämre. En fantastisk ambassadör för Sverige!

Next article