Start » Friluftsliv » Kan golfen lära något av fjällvärlden?
Friluftsliv

Kan golfen lära något av fjällvärlden?

Nyligen lyxade jag och hustrun till det med en långhelg på Ramundbergets fjällanläggning. Fantastiska dagar för oss skidfreaks med gnistrande snö och riktig vinter. När jag senare fick frågan om att skriva denna krönika så dök frågan upp: Vad är det fjällanläggningarna kan som golfen inte kan? Idag är fjällanläggningarna, många,  otroligt drivna på hur de utvecklar och stärker sina erbjudanden.

Allt från det att jag söker information, anländer, reser hem och funderar på nästa resa. Anpassning på detaljnivå för att jag ska få det så bra som möjligt och jag ska komma tillbaka. Ursäkta om jag trampar på ömma tår, men golfen är ljusår från detta.

Utnyttja den fantastiska miljön 

När vi kom till Ramundberget var det service, service, service. Från det vi, smidigt och enkelt, köpte liftkort, spårkort, rum på nätet, kom till parkeringen och till dess vi lämnade den. Det fanns valmöjligheter för oss lite äldre, för barnfamiljer, för grupper, konferenser. You name it! Berget, naturen, omkringliggande verksamheter, olika idrotter och aktiviteter utnyttjas maximalt. ”Vad vill ni ha – vi fixar det!”. Visst, det kostar extra, men om jag vill ha det så är det värt det och anläggningen tjänar en peng. Bara en så relativt enkel sak som barnpassning och snölek för de minsta. Barnen har buskul och föräldrarna får tid för sina önskemål och sedan umgås med barnen igen.

”Hur många anläggningar utnyttjar den fantastiska miljön till mer än ”bara” golf?”

Vad är det som gör att vi i golfen har så svårt att utveckla oss? Trots ”världens vackraste idrottsplats” som nav. Att mötas av svaret ”nej, vi har bara 18-håls greenfee” är lite symptomatiskt. Hur många erbjuder idag barnpassning och lek för de yngsta barnen så att pappa- och mammalediga föräldrar kan hinna spela 3, 6, 9, 18 hål? Eller äta en lugn lunch i restaurangen? Hur många anläggningar utnyttjar den fantastiska miljön till mer än ”bara” golf? Hur många erbjuder paket kombinerat med annan idrott, annan sysselsättning eller någon extra service under tiden på banan?

Möjligheterna är enorma 

Ja, jag vet! Skillnader finns mellan fjällanläggningar och golfbanor, men vi måste våga se och lära av möjligheterna. Vi måste bli mycket bättre på det som lite slarvigt kallas kundservice. Kunden är alltid viktigast och varje person som kommer till golfbanan är en kund, även medlemmen.

”Kanske öppnar friskvårdsbidraget nya möjligheter?”

Jag har fått förmånen att resa mycket i Sverige för golfen och sett fantastiska anläggningar. Möjligheterna är enorma, men vi måste lyfta näsan över bunkerkanten för att locka fler att spendera mer tid – och pengar – på våra anläggningar. Göra golfen ännu roligare och bättre för alla. Kanske öppnar friskvårdsbidraget (som nu äntligen gäller även golf!) nya möjligheter? Våga utveckla och prova!

Nästa artikel