Start » Resa » På hållbar upptäcktsfärd genom Sverige
Friluftsliv

På hållbar upptäcktsfärd genom Sverige

Foto: Håkan Wike

En tågresa genom Sverige är både miljövänlig, prisvärd, smidig och sevärd. Sakta ner, socialisera och utforska nya resmål genom tågfönstret. Susanna Elfors och Andreas Sidkvist på Kadunk och tågsemester.nu vet de bästa knepen för en lyckad tågsemester.

Tågresandet ökar för åttonde året i rad men så såg det inte ut när KTH-doktorn och miljöentreprenören Susanna Elfors startade Facebookgruppen tagsemester.nu 2014. Då var det en liten grupp med 3000 följare som delade inspiration och tips kring hållbartresande, sedan kom Greta Thunberg och intresset växte. Idag driver Susanna Elfors marknadsbyrån Kadunk tillsammans med Andreas Sidkvist. De vill att fler ska upptäcka fördelarna med att resa grönt.

Klimatsmart resande

Att ta tåget på semestern istället för flyget är bra för klimatet. En enda flygresa Stockholm–Göteborg släpper ut lika mycket koldioxid som 40 000 tågresor på samma sträcka.

– Det är ett resande i ett lugnare tempo där själen hänger med

Alla kan ta det lugnt och ingen behöver bli trött av bilkörning. Dessutom slipper man stanna för kisspauser. Tågresan gör också det möjligt att umgås på ett annat sätt och dela reseminnen eller hitta nya vänner. På nattåget sover man bort resan och sparar kostnaden för en hotellövernattning. Det är viktigt att ha ett helhetstänk i hela resan – välj miljöcertifierat boende, byt boende med varandra och ät närproducerat. Hyr skidor på plats vid en resa till fjällen, istället för att köpa nya. Då bidrar man till den cirkulära ekonomin och de lokala företagen, menar Elfors.

Susanna Elfors och Andreas Sidkvist
Foto: Ztefan Bertha

Utforska Sverige

Med Snälltåget upplever man allt vad Blekinge har att erbjuda. Här finns skärgården, charmiga Karlshamn och Karlskrona och de vackra bokskogarna som lämpar sig väl för natursköna vandringar. Inlandsbanan sträcker sig 130 mil genom Sverige från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Upptäck alla guldkorn längs vägen med en färdig paketresa eller skapa ditt eget äventyr. Med guidning på tåget, matstopp med lokala smaker och goda chanser till att se både vilda djur och midnattssol, är det verkligen resan som är målet. Vill man fokusera på Norrlandskusten och vidare längs Malmbanan är Norrtåg ett utmärkt val då man kan resa från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

– Står man inför så långa sträckor, vinner tåget alla gånger framför bilen, säger Elfors.

Nedslag Boden och Abisko

En av hennes favoritdestinationer är Boden, där det både går att åka på björnskådning på sommaren och uppleva norrskenet på vintern. Hon slår även ett slag för Abisko med den rika djur- och fjällvärlden. Speciellt under vintern vilar det något exotiskt över platsen med knarrande snö under skorna och norrskenet som lyser upp himlen. Det är lustigt att utländskaturister besöker våra inhemska underverk, medan vi själva missar att utforska Sverige.

– Byt perspektiv, se nya möjligheter och utforska det lokala, avslutar Elfors.

Nästa artikel