Skip to main content
Start » Friluftsliv » Krönika: Golf är friskvård!
Friluftsliv

Krönika: Golf är friskvård!

Tror det kan ha låtit ungefär så här:

  • Golf! Men, det är ju en överklassysselsättning och ingen idrott!
  • Nä, moderatbandy ha, ha! Och svindyrt är det också.
  • Ja, då kan det ju inte vara avdragsgill friskvård. Golfare har säkert råd ändå?

Och så vidare med myter och felaktigheter om golfen staplade på varandra i en lång och tröttsam rad.

Kanske vill man inte uppmuntra till att vi blir ännu äldre?

Klart är dock att ingen som tog beslutet kan ha gjort sig mödan att ta reda på mer om golfen som friskvård. Att någon av dem spelade eller spelat tar jag för högst osannolikt.

Eller kan det helt enkelt vara så  – en konspirationstanke – att man visste exakt vad man beslutade om: De som spelar golf lever cirka fem år längre jämfört med dem som inte spelar. Oavsett socialgrupp, bakgrund eller annat. Vi har redan en åldrande population så kanske vill man inte uppmuntra till att vi blir ännu äldre? Smart!

Beslut mot forskningens rön

För det finns en mängd forskning på hög nivå som pekar på golfens fördelar. Du får lågintensiv och högkvalitativ motion. Du förbränner en mängd kalorier. Du får en social gemenskap som minskar risken för både fysiska och psykiska problem. Du får frisk luft och en lång promenad. Golfen är relativt sett billig – visst finns även inom golfen dyra alternativ precis som i alla idrotter och i all friskvård. Golfen är dessutom spridd i alla samhällsklasser, bland alla sorters människor, unga och gamla, män och kvinnor. Och som sagt, det är bevisat att man lever längre.

Där kan väl golfen inte kvalificera sig? Jo, absolut!

Golf är också en av få idrotter där olika generationer och de med olika kunskapsnivå kan gå ut och spela på lika villkor. En idrott där den sociala delen är en viktig och högst påtaglig del. Hur många av de som nu beviljas friskvård kan hävda att de har mer än ett par eller någon enstaka av de fördelar golfen har? Och hur viktiga värden är detta inte i ett företag eller en organisation.

Enligt Skatteverket är bara förmån av ”enklare slag och mindre värde” avdragsgill. Där kan väl golfen inte kvalificera sig? Jo, absolut! Idag kan du spela pay-and-play för en hundring eller få green-fee på en ”riktig” bana för runt 200 kr. För 3 000 kr (kostnaden för exempelvis ett ovanligt billigt gym-kort) är det inga problem att få högkvalitativ motion, frisk luft och social gemenskap i minst 75 timmar samtidigt som du går 15 mil eller mer och upplever naturen, solen och vinden.

Samma kostnad

Frågan jag – och många andra – ställer är; vad är då problemet? Jag tror det, helt enkelt, handlar om prestige och ovilja att ta till sig fakta.

Varför inte underlätta genom att sätta en maximal summa för individuell friskvård och låta de inblandade, arbetsgivare och anställd, själva avgöra vad som är bäst? För vissa är det säkert golf, för andra kanske det är skrattgympa. Kostnaden blir densamma för företaget och staten samtidigt som medarbetaren mår bättre, vilket är en vinst för nämnda företag och stat. Kallas visst win-win av somliga.

Ola Hanson,
Ordförande i Djurgårdens IF Golfförening
och tidigare kommunikationschef på Svenska Golfförbundet.

Next article