Skip to main content
Start » Golf » Välkommen till en ny golfsäsong
Golf

Välkommen till en ny golfsäsong

Det är mycket att längta till den här första säsongen som golfen är en del av friskvårdsbidraget. I skrivande stund är marken täckt av snö i nästan hela Sverige men snart får vi åter känna glädjen över utslagen mitt i fairway, den perfekta bollträffen och pulshöjningen inför den där avgörande enmetersputten på sista hålet. Och – såklart – känna avkoppling, gemenskap, frisk luft och doften av nyklippt gräs på världens vackraste idrottsplatser.

Efterlängtad friskvårdsseger

Gräs ja. Det sägs ju vara grönare på andra sidan. Och i nästan 30 år var golfen på fel sida när det gäller friskvårdsbidraget. Men från och med 2018 kan alla som har friskvårdsbidrag från en arbetsgivare (som godkänner golf som friskvårdsaktivitet) välja att använda hela eller delar av bidraget för att spela och träna mer – eller varför inte som nybörjare ta en Grönt Kort-kurs.

”Det krävdes hårt lobbyingarbete, 166 riksdagsmotioner och två ansökningar till Högsta förvaltningsdomstolen”

Det är väldigt glädjande och en historisk seger i en fråga vi i Svenska Golfförbundet – och många med oss – har drivit sedan friskvårdsbidraget infördes. Det krävdes hårt lobbyingarbete, 166 riksdagsmotioner och två ansökningar till Högsta förvaltningsdomstolen innan det den 15 januari 2018 stod klart att all typ av golfspel godkänns av Skatteverket som skattefri friskvårdsförmån. Fantastiskt!

Hur tänker du utnyttja ditt friskvårdsbidrag? Min förhoppning är att många väljer att använda det till träning – golf blir ju så mycket roligare när spelet och bollträffen sitter. Du kommer att lyckas oftare om du tar hjälp av någon av Sveriges drygt 700 PGA-utbildade tränare. Har du inte redan en tränare vill jag tipsa om funktionen ”Hitta din pro” på PGASweden.com.

Golf ger friskare och längre liv

Att golf är friskvård är det egentligen inte någon som ifrågasatt, det är inte därför golfen stått utanför bidragssystemet. En golfrunda är perfekt som lågintensiv motion och de cirka 12 000 stegen under en rond ger oss golfare fem fler levnadsår jämfört med dem som inte spelar. Det visar en studie från Karolinska Institutet. Att det numera finns en egen klass på golfens SM-vecka för åldersgruppen 80+ och att det finns nästan 60 aktiva golfmedlemmar i Sverige som är 95 år och äldre är också tecken på att golf förlänger livet.

”Det är ett härligt sätt att umgås med vänner och familj”

Golf är idag Sveriges största individuella idrott med nästan en halv miljon aktiva utövare – en siffra som stigit fyra år i rad. Det är ett härligt sätt att umgås med vänner och familj – oavsett förkunskaper, över generationsgränser, män och kvinnor tillsammans. Det är också ett perfekt sätt att träffa nya människor att dela ett fritidsintresse med.

Maria Möller. Foto: Privat
Golf är Sveriges största individuella sport av en anledning, alla känslor får plats inom sporten och det är ett välkomnande tillfälle för umgänge. Foto: Privat

Handicapsystemet gör golfen unik

Golfens finurliga handicapsystem gör att du kan mäta din egen utveckling hela livet och att en nybörjare kan spela med ett proffs på lika villkor. Det finns inte i någon annan sport.

”Det nya världshandicapsystem träder i kraft år 2020”

Det nya världshandicapsystem träder i kraft år 2020, redan nu kan du förbereda dig genom att registrera så många rundor du kan under 2018 och 2019 – bra och dåliga – så kommer du i god tid inför övergången till det nya systemet ha ett rättvisande handicap som speglar din spelstandard.

Kom till Golfens dag

Skriv in den 26 maj i kalendern. Då är det Golfens dag med prova-på-golf och roliga aktiviteter för alla åldrar på över 300 golfklubbar runtom i Sverige. Du som redan spelar – ta med alla du känner som är nyfikna på golf. De får en rolig introduktion till golfen och du har chansen att få nya spelkompisar.

För dig som inte spelar än är Golfens dag ett perfekt tillfälle att besöka en golfanläggning och testa idrotten. Du kan prova att spela, ta en fika, njuta av naturen och delta i roliga aktiviteter. Du behöver självklart inte ha egen utrustning – klubbor och bollar finns att låna.

Avslutningsvis önskar jag dig en bra säsong med mycket golfglädje. Och så hoppas jag att vi ses på Golfens dag den 26 maj!

Next article