Start » Hus och hem » Allt fler bostadsrättsföreningar investerar i laddboxar
Sponsrad

Allt fler väljer att investera i en elbil eller en laddhybrid, vilket innebär att behovet av laddningsplatser ökar stadigt. När Brf City i Täby bestämt sig för att installera laddboxar på några av föreningens parkeringsplatser valde man en lösning som är enkel att administrera och gör det smidigt för de boende att styra sin laddning via mobilen.

– För ett par år sen fick vi många frågor från medlemmar som var intresserade av att ladda sin elbil på föreningens parkeringsplatser. På årsstämman behandlade vi även en motion om elbilsladdare. 

– Vi skickade först ut en enkät för att kartlägga medlemmarnas intresse för laddboxar. Vi kartlade bland annat hur många som har elbil eller en hybridbil idag, hur många som funderar på att skaffa det och vad man var villig att betala för möjligheten att kunna ladda nära sin bostad, säger Gustaf Norström, styrelseledamot i Brf City, som består av drygt 900 lägenheter. 

Smidig administration

I nästa steg tog föreningen in offerter från fem leverantörer av laddboxar. Efter att ha jämfört pris, prestanda, servicenivå och helhetserbjudande föll valet på CaCharge.

– Vi valde CaCharge eftersom de kunde erbjuda ett konkurrenskraftigt pris, en stabil teknologi och en smidig administrativ process som gör att styrelsen slipper hantera löpande administration av laddboxarna. Vår leverantör hjälper oss bland annat att debitera de boende för den el de förbrukat, säger Gustaf Norström.

Gör en noggrann analys

Brf City har installerat laddboxar i flera etapper och har i dagsläget 61 laddstolpar till totalt 122 parkeringsplatser. De boende betalar en månadsavgift för parkeringen och kan styra sin laddning via en app. Styrelsen överväger även att installera laddboxar på besöksparkeringen så även besökare får möjlighet att ladda sin bil. 

– Vi är en stor förening som kontinuerligt driver många olika projekt. För att allt ska fungera är det viktigt att projekten går smidigt att genomföra, vilket verkligen var fallet när vi installerade laddboxar.

Mitt råd till andra föreningar som överväger att installera laddboxar är att göra en noggrann analys av intresset och de leverantörer som finns på marknaden innan ni bestämmer er.

Gustaf Norström.  

 

Nästa artikel