Start » Hus och hem » Det finns mer än 20 miljarder smarta prylar världen över som kan hackas
Smarta hem

Det finns mer än 20 miljarder smarta prylar världen över som kan hackas

thomas bruhl ssf
thomas bruhl ssf
Foto: SSF

Är du säker? I vårt digitala samhälle kontrolleras allt fler saker från en och samma enhet, vilket skapar förutsättningar för en enklare och effektivare tillvaro. Vi människor kan ta ett steg tillbaka och låta det mesta sköta sig självt! Det låter fantastisk, men innebär också att vi står inför helt nya utmaningar.

Numera är inte bara våra datorer och telefoner uppkopplade på nätverk, utan även smarta vardagsföremål som röststyrningssystem, dörrlås, sängar, gräsklippare och andra hushållsapparater. Internet of Things, eller IoT, innefattar alla prylar som kan styras eller utbyta data via en uppkoppling.

För industrin innebär IoT bland annat att det kan användas för att effektivisera, övervaka och bidra till en resurssnålare produktion och med smart teknik skapas också användarvänliga system för styrning av olika funktioner i fastigheter och det råder inga tvivel – listan på IoT är redan lång och fortsätter att växa – i ett rasande tempo.

En viktig fråga vi bör ställa oss, mitt i vårt enorma digitala kommunikationsflöde, är hur vi kan skydda oss mot intrång från obehöriga användare, i takt med att allt fler av våra apparater är uppkopplade till ett och samma nätverk.

Du kanske har den bästa brandväggen och antivirusprogrammet på datorn, men hur är det egentligen med exempelvis robotdammsugaren, kylskåpet, dörrlåset, tv:n eller din kameraövervakning?

Konsumenterna behöver en IoT-märkning

För konsumenten som ska köpa IoT-produkter är idag problemet att det inte finns någon märkning där man enkelt kan se säkerheten i produkten. Hur vet jag att det går enkelt att byta adminlösenordet, att få säkerhetsuppdateringar eller vilka funktioner som kan kopplas bort från nätverket. Har det gjorts ett penetrationstest? Här skulle vi verkligen vara betjänta av en tydlig standard som kan kopplas till ett märke på produkterna så man vet vad som gäller.

Med brister i programvara, såsom obefintliga eller svaga lösenord som inte ens går att byta ut, okrypterad informationsöverföring, samt bristfälliga uppdateringssystem finns det med andra ord en hel buffé med möjligheter för den som vill göra intrång i ditt nätverk.

Ett intrång där cyberbrottslingar kan utföra digital brottslighet som kan kopplas till dig. Om de får tillgång till din dator via nätverket kommer de också åt dina privata filer eller stoppar din åtkomst genom att plantera så kallade utpressningsvirus.

Din IoT produkt kan användas för kriminella aktiviteter

Förutom intrång i den hårddisk som är kopplad till nätverket kan Sakernas internet (IoT) användas i andra digitala överbelastningsattacker eller utskick av skräppost – utan att du ens vet om det. Apparaternas programvara utnyttjas helt enkelt av cyberbrottslingar som använder ditt nätverk för att förstöra för andra, med en IP-adress som kan kopplas till ditt hem. De kan även användas indirekt, eller proxy, för andra kriminella aktiviteter som exempelvis stulna kreditkortuppgifter eller upphovsrättsskyddat material.

Är du säker?

Internet och de smarta prylarna är fantastiska men utgör också säkerhetsbrister så här är några enkla saker som alla kan göra i väntan på en enkel märkning av IoT-produkter.

Köp så säkra prylar som möjligt – sådana som går att byta lösenord på och gärna också uppdatera säkerhetsmässigt.

Lägg de smarta prylarna på ett separat nätverk – ett så kallat gästnätverk.

Byt det förinställda lösenordet till ett starkt och unikt lösenord och använd gärna en lösenordshanterare.

Du behöver inte alltid koppla upp alla dina smarta prylar.

Nästa artikel