Skip to main content
Start » Hus och hem » Djur » Att välja hundras – så väljer du rätt
Djur

Att välja hundras – så väljer du rätt

Hundras
Hundras
Foto: Shutterstock

En hundras kan skilja sig mycket från en annan. När man väljer hundras behöver man därför basera sitt beslut på vilken typ av livsstil man har. Det är viktigt att läsa på om de olika hundraserna innan man bestämmer sig. Det är viktigt att tillgodose både sina och sin framtida hunds behov.

Vilken hundras passar mig?

Beroende på om du har en aktiv livsstil med möjlighet till långa skogspromenader och joggingturer eller hellre begränsar dig till korta sträckor med hunden, kan både hundens storlek och temperament ha betydelse. Större hundraser behöver i regel mer aktivering än de mindre. Det finns även mindre hundraser som är inriktade på att jaga. Dessa vill ofta ägna sig åt antingen jakt eller spår. De olika hundraserna har under många år utvecklats i olika riktning och har därför olika behov och egenskaper. Många hundraser har vaktinstinkt och kan då ha lättare för att skälla mer än andra, t.ex. när någon närmar sig ytterdörren. Vissa hundar går bättre ihop med småbarn än andra, vilket kan vara en viktig faktor om man har barn hemma och funderar på att skaffa hund.

Av dessa anledningar är det bra att fundera över vad man vill ha ut av sin hund, men inte minst, vad har man möjlighet att ge hunden.

En mängd olika hundraser

Det finns en hel del olika hundraser att välja mellan. För att nämna en av de vanligaste, är golden retriever en typisk sällskapshund med vänligt lynne. Den fungerar i regel utmärkt med barn och har ingen stor jakt- eller vaktinstinkt i sig. Golden retriever är dock en stor hund som behöver tillräckligt med daglig aktivitet för att må bra. Denna hund älskar dessutom att simma.

En annan populär hundras av den mindre sorten är beagle. Dessa hundar älskar jakt och spår och följer gärna med ut på jaktturer för att arbeta med nosen.

En av de allra minsta hundraserna är chihuahuan som brukar kallas den lilla hunden med den stora personligheten. Den är intelligent, modig och vill gärna beskydda sin ägare trots sin storlek.

Stort hjärta oberoende av ras

Det alla hundar har gemensamt oberoende av ras är de fantastiska följeslagare och älskar sin människa med ovillkorlig kärlek. Därför är det så viktigt att hitta hunden som passar ens livsstil för att försäkra sig om att man även får en lycklig hund som blir ens kompanjon i livet.

Next article