Start » Hus och hem » Djur » Hästsporten fyller en viktig funktion för många människors välbefinnande
Djur

Hästsporten fyller en viktig funktion för många människors välbefinnande

Hästsport är en av Sveriges största fritidsaktiviteter. Det finns drygt 350 000 hästar i Sverige och uppskattningsvis en halv miljon svenskar ägnar sig åt någon form av hästsport. Hästsport är ett fantastiskt sätt att koppla av, få frisk luft och motionera i samklang med djur och natur.

– Hästsport har många positiva effekter på människors hälsa och välbefinnande. Barn och ungdomar som är aktiva i ryttarföreningar lär sig att ansvara för och ta hand om ett levande djur som behöver omvårdnad och skötsel varje dag året runt. I stallet finns ofta även en stark social gemenskap med likasinnade, säger Joachim Höök, vd för Hööks Hästsport, som engagerar sig för att hästsport ska vara en sport som är tillgänglig för alla som är intresserade, oavsett inkomstnivå eller bakgrund.

Många svenskar ägnar sig åt hästsportJoachim

I dagens allt mer stillasittande och hektiska vardag fyller hästsport en viktig funktion för människors psykiska och fysiska välbefinnande. Att ägna sig åt hästarna i stallet efter en lång och hektisk dag i skolan eller på arbetet är både avkopplande och återhämtande. Att Sverige är ett relativt glesbefolkat land med gott om utrymme för att utöva hästsport är förmodligen en bidragande faktor till att hästsport fått ett så starkt fäste just här.

– När man sysslar med hästsport så vistas man mycket utomhus, oavsett väder. Det är därför en speciell form av friluftsliv eftersom man ofta etablerar ett speciellt band med hästarna när man spenderar mycket tid i ett stall. När man tar hand om och rider hästarna får man dessutom naturlig motion. En tydlig trend är att allt fler vuxna som ägnat sig åt hästsport som unga väljer att återvända till stallmiljön när deras barn blivit större. Det är verkligen en glädjande och positiv trend att allt fler vuxna återupptäcker hästsportens positiva egenskaper, säger Joachim Höök.

Nästa artikel