Start » Hus och hem » Djur » Mat är inte kärlek
Djur

Mat är inte kärlek

Den har inte bara flyttat upp i sängen, den har även flyttat in under köksbordet med övervikt som resultat.

Djurägarna vill väl, men det handlar om missriktad kärlek och avsaknad av kunskap. 60 procent av alla hundägare vet inte hur de ska tänka eller bedöma ”rätt kroppsform”, förklarar Marie Jury på Väsby Djursjukhus.

Farliga följdsjukdomar

Övervikt är inte bara ett tillstånd utan även en sjukdom. Fettvävnad blir som ett aktivt organ i kroppen som påverkar ämnesomsättningen, immunförsvaret och orsakar en låggradig inflammation och leder till en rad följdsjukdomar.

”Djuret kan drabbas av samma sjukdomar som vi människor”

Djuret kan drabbas av samma sjukdomar som vi människor i form av hjärtproblem, sämre immunförsvar, cancer, hudsjukdomar, ledsjukdomar, ökad belastning på inre organ och högt blodtryck. Katter kan även drabbas av diabetes.

En stor utmaning

Den största utmaningen för veterinärerna är att nå fram till djurägarna om hur de ska tänka rätt. Alltför ofta söker de inte hjälp för övervikt utan för följdsjukdomarna.

Det är ett problem att få djurägarna att förstå hur stort problem det här är, övervikt och fetma förkortar djurets liv med cirka två år.

Vetrinär. Foto: Väsby Sjukhus
Marie Jury, veterinär på Väsby Djursjukhus (årets djurklinik 2018) förklarar varför det är viktigt att inte ge våra husdjur kärlek via kylskåpet. Foto: Väsby Sjukhus

Vad ska du ge för kost?

Vad bör man tänka på gällande kost? En hund befinner sig i olika livsskeden. En ung aktiv hund kräver mer än exempelvis en gammal hund med minskad rörlighet. Har du en hund som tävlar eller en arbetande hund, eller har du en liten sällskapshund som inte kräver lika mycket?

”Personalen är utbildad i kostrådgivning och kan hjälpa dig”

Ta hjälp av din veterinärklinik. Personalen är utbildad i kostrådgivning och kan hjälpa dig med ett individuellt viktminskningsprogram. Det enda man behöver göra är att komma in och väga djuret varannan vecka.

Det är inte dyrt – det är livsviktigt

Många djurägare tror att bantningsfoder från veterinären är dyrt. Men räknar man ihop vad all ”belöning” och vad hundgodiset från mataffären kostar blir det dyrare i slutändan. För att inte tala om alla dyra veterinärräkningar när följdsjukdomarna kommer.

Det viktiga när det kommer till kost är att förstå att mat är inte kärlek. Visa kärlek genom att ta hunden ut i skogen istället. 

Nästa artikel