Skip to main content
Start » Hus och hem » Djur » Med husdjur blir alla vinnare!
Djur

Med husdjur blir alla vinnare!

Att vi svenskar älskar husdjur är ingen hemlighet och förra året hade 34 procent av de svenska hushållen sällskapsdjur*, det vill säga det finns sällskapsdjur i mer än var tredje svenskt hushåll.

Allra vanligast är att ha en katt, tätt följt av hund, akvarium, kanin och fågel. Förutom att bli fler så ser man även att våra husdjur lever längre, vilket tyder på att djurägare både tar hand om sina kelgrisar och att de mår bättre. Och det är inte bara husdjuren som mår bättre, det kan nämligen även stämma in på dig som har ett husdjur.

 

Därför reagerar vi positivt

Nu är det här inte bara ett rent antagande även om många av oss kanske både har upplevt lyckan av ett husdjur själva eller sett någon runtomkring oss lysa upp i närheten av ett älskat husdjur. Det finns forskning som faktiskt sätter fingret på varför vi reagerar så positivt på att ha husdjur i våra liv.

”Det finns forskning som sätter fingret på varför vi reagerar så positivt”

De flesta människor uppskattar beröring från människor och djur och en anledning till detta är att beröring utlöser ett ”lyckohormon” och en signalsubstans, oxytocin. Man har sett att just oxytocin bidrar till att vi inte bara blir lugnare, får mindre ångest och kan få ett sänkt blodtryck utan även känner sinnesfrid.

 

Husdjur på platser där det behövs

Det här är en av anledningarna till att man har börjat att använda sig av sällskapsdjur inom vård, omsorg, skola och kriminalvård. I Sverige har vi bland annat sett hundar som hjälper barn att läsa, eller hästar som uppmuntrar äldre på äldreboenden och katter som kan sänka blodtrycket när de får besöka någon som har högt blodtryck.

”Att använda husdjur på ett aktivt sett i behandling har blivit allt mer aktuellt”

På samma sätt arbetar man till exempel i amerikanska fängelser med att fångar får hjälpa till att rehabilitera övergivna hundar tillbaka till ett gott liv. Att använda husdjur på ett aktivt sett i behandling har blivit allt mer aktuellt och forskningen på området pågår ständigt. Förutom en rent fysiologiskt positiv effekt bildar även beröring, och relationen till ett husdjur, ett känslomässigt band.

 

Djur ökar livskvalitet

En dansk undersökning** visade att 70 procent av alla de tillfrågade blev på bättre humör av sina husdjur och hela 60 procent menade att djuren ökar deras livskvalitet. Det behövs inte en jättekomplicerad förklaring bakom de här siffrorna menar forskare; en anledning till att husdjur har en sådan positiv inverkan på oss människor är att kontakten med husdjur inte kräver särskilt mycket från oss.

”Husdjur kräver inga förklaringar eller ursäkter”

De behöver såklart omtanke och omsorg från sina ägare, däremot kräver husdjur inga förklaringar eller ursäkter utan blir nöjda och glada av närhet från husse eller matte. Den här närheten till husdjuren hjälper också till att bidra till den goda relationen mellan husdjur och människor.

 

Depression är ett minne blott

Den danska undersökningen visade just också att de tillfrågade upplevde både ett stöd vid stress som vid depression när de hade ett husdjur. Dessutom fick de tillfrågade som hade husdjur även mer motion, vilket många hundägare kan vittna om stämmer.

”Snacka om en win-win situation för ägare som husdjur”

Förutom kärlek, mat, husrum och ett lyckligt liv tillsammans med sina ägare har det visat sig att även husdjuren får någonting tillbaka. Forskning har på senare år upptäckt att oxytocin inte bara ökar hos människor utan i vissa fall ökar det till exempel även hos hundar vid interaktion med oss människor. Snacka om en win-win situation för ägare som husdjur – vi får alla må ännu bättre!

 

Instagram www.instagram.com/mpSumo
Mer om husdjurens hälsa på www.doktorn.com/djurens-halsa

 

*Agria Djurförsäkringar/Novus
**Källa: Agria Petinscurance/YouGov

Next article