Start » Hus och hem » Djur » Minska demens hos åldrande hundar
Djur

Minska demens hos åldrande hundar

En kognitiv svikt som påminner om demens. Men med viss kost och stimulans av hjärnan kan de förändringarna skjutas upp. Forskning visar att hundar påverkas av ålder precis som vi människor, både fysiskt i form av ökad stelhet i leder och muskler och mentalt i form av exempelvis sämre reaktionsförmåga och minne.

För hjärnans funktioner är det främst hjärncellernas förmåga att använda glukos som energikälla som försämras, och utan energi så dör cellerna till slut.

– Men det finns sätt att kompensera för den försämringen, och det är genom att tillsätta en specifik fettsyra, medellånga triglycerider( MCT), till fodret. Den fettsyran kan nämligen i levern omvandlas till en alternativ energikälla till den åldrande hjärnan som förbättrar prestationsförmågan, förklarar Alf Jakobsen, Nutrional expert på Nestlé Purina PetCare.

 

Energi till den åldrande hjärnan

Purina har utvecklat ett foder med OPTIAGE, en patentsökt blandning av just MCT (Medellånga triglycerider) som ger den alternativa energikälla till den åldrande hjärnan.

– Det är kliniskt bevisat att det förbättrar minnet och koncentrationsförmågan hos åldrande hundar och att det hjälper äldre hundar att hålla sig aktiva, livliga och alerta längre.

När i tiden som åldrandet sätter in hos hundar varierar, men generellt säger man att mindre hundar börjar få åldersrelaterade beteenden runt ca 9 års ålder, och större hundar runt ca 7 års ålder.

– Dock finns ingen koppling alls till olika raser, utan det handlar bara om storleken på hund. Samtidigt är det mycket individuellt, så det finns stora hundar som kan bli mycket gamla och hålla sig pigga länge, samtidigt som vissa små får åldersrelaterade problem tidigt.

 

Hund som ligger och vilar. Foto: Unsplash

article-main-image-teaser { border-color: #42ac29;}

Åldrandet är individuellt från hund till hund. Foto: Unsplash

 

Viktigt att hålla igång hjärnan

Men det är inte bara fodret som kan bidra till att åldrandeprocessen hos hundar kan skjutas upp.

– Precis som vi människor så behöver hundar aktiveras. Genom att sysselsätta dem, leka med dem, låta dem använda olika typer av ”spel” som exempelvis får dem att leta efter mat eller annat, så behåller de sin hjärnspänst längre.

Det handlar om att inte låta dem ha tråkigt för länge så alla aktiviteter är av godo, alltifrån fler promenader till att byta ut deras leksaker med jämna mellanrum så de får leka på lite nya sätt.

– Även den sociala interaktionen, både med människor och med andra hundar, är viktig för att hundarna ska behålla sitt intresse för omvärlden och vilja interagera med den.

 

En komplett och balanserad kost

För både hjärnan och kroppen betyder proteiner mycket. Tidigare trodde man att det inte var bra för äldre hundar att äta mycket proteiner, men det är tvärtom.

– Utöver protein, fett och fiber behöver den åldrande hunden naturligtvis även en bra balans av vitaminer och mineraler, samt antioxidanter eftersom behovet för just antioxidanter ökar med åldrandet.

 

Hund på promenad. Foto: Purina

Precis som för oss människor så är det viktigt att äldre hundan äter rätt och aktiveras. Foto: Purina

 

Kvalitet är avgörande

 Alf Jakobsen konstaterar också att det är viktigt att ingredienserna är så skonsamt processade som möjligt för att näringsvärdet ska behållas högt.

– Man brukar tala om fodrets smältbarhet. Ju bättre kvalitet på ingredienserna desto bättre smältbarhet. Högre smältbarhet ger fler näringsämnen till absorption för kroppen.

Dock finns vissa typer av åldersrelaterade problem, som sämre syn och hörsel, som det är svårare att göra något åt.

– De kommer när de kommer och för vissa tidigare eller senare än för andra, avslutar Alf Jakobsen.

Nästa artikel