Start » Hus och hem » Djur » Sällskapsdjurens behov om vardagen vänds upp och ner
Djur

Sällskapsdjurens behov om vardagen vänds upp och ner

Hur håller jag mina djur varma om vi blir utan el i flera dagar? Hur mycket vatten behöver vi om det kommunala vattnet försvinner – och hur förbereder jag det? Vilken typ av foder är bra att ha extra av hemma ifall det plötsligt inte går att handla i butikerna?

”Om man är förberedd blir allt enklare om något skulle inträffa”

Om man är förberedd på att något kan hända, som elavbrott, naturkatastrofer, cyberattacker och annat som drastiskt skulle påverka vår vardag, blir allt så mycket enklare om något verkligen skulle inträffa. Därför bör du tänka igenom vilka behov dina djur har i olika situationer.

 

Det räcker inte att bara tänka

Men det räcker inte med att tänka – se till att ha nödvändiga varor och utrustning hemma och öva på olika situationer. Diskutera med familj, släkt och vänner och skriv en åtgärdslista.

”Sök efter information för just ditt djurslag”

Olika djurslag har också olika behov i olika typer av kriser. Både katt och hund har svårt att svalka sig själva om det blir extremt varmt och kan behöva hjälp t ex genom att lägga på den en blöt handduk. Ormar behöver istället snabbt hjälp om kylan slår till, t ex genom att värma den med din kroppsvärme. Fåglar är känsliga för kyla i kombination med drag och kan då behöva en fleecefilt över buren. Gnagare mår bra av frukt eller grönsaker med högt vätskeinnehåll om det blir varmt. Sök efter information för just ditt djurslag på nätet och fråga gärna din veterinär.

Läs mer och ladda ner checklistor: http://svenskablastjarnan.se/planering-hur-gor-man

 

Illustration

article-main-image-teaser { border-color: #42ac29;}

Kristin Sundström och Amelie Wisén från Svenska Blå Stjärnan vet hur viktigt det är att alltid tänka steget längre. Illustration: Thomas Fröling, Stockholm Illustration
Nästa artikel