Skip to main content
Start » Hus och hem » Djur » Valparnas tid är här – ge dem en säker uppväxt
Djur

Valparnas tid är här – ge dem en säker uppväxt

Men precis som småbarn så utsätts valpar för faror i sitt nya hem. Men som nybliven hundägare kan du säkra valptiden genom att gå igenom de vanligaste fällorna. Agria Djurförsäkring tipsar om hur valpen får en trygg start i livet.

Under sommaren lämnar många valpar sina uppfödare och hämtas av sina nya ägare. En fantastisk period att lära känna varandra och hitta rutiner för både familjen och valpen. Försök se till att hela familjen kan vara med när valpen hämtas eller vara hemma under valpens första dagar. Det är viktigt att valpen får möjlighet att lära känna hela sin nya familj och att alla vet vad de kan göra för att skydda den.

Redan innan valpen hämtas går det att förbereda för faror i hemmet och undvika tråkiga händelser och onödiga veterinärbesök.

 

Kökets faror

En rundtur kan börja i köket där många av de godbitar som vi människor gärna stoppar i munnen kan vara riktigt farliga om de hamnar i valpens mage.

– Det handlar främst om vindruvor och russin, olika typer av lökar, degar som jäser och chokladen med högt kakaovärde som kan vara direkt livsfarlig för små fyrfota vänner, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

 

Hundvalp i matskål
article-main-image-teaser { border-color: #42ac29;}

Foto: iStock Photo

 

Under diskbänken

Under diskbänken förvarar många kemikalier som aceton, växtnäring, silverputs och diskmedel som är starka preparat och kan ställa till det valpens mage. I papperskorgen kan nyfikna nosar hitta gamla matrester som kycklingben, kapsyler och vassa kanter. Mycket som är skadliga för mjuka magar. Sätt gärna en rejäl hasp på dörren istället för vanliga knappar, men allra helst så flyttar du allt som kan vara farligt.

 

Fakturer är vanligt

Vad går upp mot lite mys i soffan med den mjuka valpen? Tänk på att hjälpa den ned på golvet, ett större hopp kan skada benen och just frakturer är valpens vanligaste skada. Glöm inte bort den stödjande handen i rumpan när du lyfter upp den, så att inget ben åker ur led.

– Trots att valpen är mjuk i kroppen är risken för frakturer den vanligaste skadan bland hundar som är yngre än ett år, säger Patrik Olsson.

 

Valp på gräsmatta
article-main-image-teaser { border-color: #42ac29;}

Foto: Unsplash

 

Rätt leksaker för vassa tänder

Hund och barn är en härlig kombination, men håll barnens leksaker under uppsikt. Småbitar från tåg och lego fastnar lätt i halsen eller i magen och större bitar blir snabbt små med hjälp av vassa valptänder. På tredje plats över de vanligaste skador hamnar just okända föremål som fastnat i kroppen. Ge istället valpen egna leksaker som är gjorda för att klara av vassa valptänder.

 

En trygg försäkring

Om olyckan är framme är det skönt att ha en trygg försäkring så att valpen kan få den djursjukvård som behövs. Valpar som försäkras innan de fyller 4 månader får dessutom det bästa skyddet med sig upp i vuxen ålder.

 

Vaccinera valpen

Alla valpar bör vaccineras mot parvo, valpsjuka och HCC, en smittsam leverinflammation, genom en trippelvaccination. Vaccin mot kennelhosta kan ges i samband med dessa vaccineringar. Trippelvaccinet bör ges vid 8 veckors ålder samt efter 12 veckors ålder, därefter vid 12 månaders ålder. Agria rekommenderar därefter vaccinationsrutiner vart fjärde år.

 

Hantera valpen

Det blir lättare att hantera valpen i vuxen ålder om den vänjer sig redan under de första levnadsmånaderna.

– Daglig tandborstning, kloklippning och pälsvård är jättebra att träna valpen redan från början. Lägg även in ett par pass med enklare inkallning och lär den att gå i koppel, så blir vuxenlivet så mycket enklare och smidigare, säger Patrik Olsson.

 

Next article