Skip to main content
Start » Hus och hem » Duscha smartare med cirkulärt duschsystem
Smarta hem

Duscha smartare med cirkulärt duschsystem

orbital systems dusch
I samarbete med: Orbital Systems
Foto: Say Caglar/Orbital Systems
orbital systems dusch
I samarbete med: Orbital Systems
Foto: Say Caglar/Orbital Systems

Duschar du varje dag men får dåligt samvete för att du använder för mycket vatten? Det finns en lösning som har minimal miljöpåverkan. Svenska Orbital Systems har utvecklat ett cirkulärt duschsystem som återanvänder stora mängder vatten, sänker driftskostnaderna och ger en härlig duschupplevelse. Det är inte utan anledning som den prisbelönta uppfinningen, som är världens enda i sitt slag, har kallats “duscharnas Tesla”.

Tillgången på vatten i världen är inte i nivå med de mängder vi förbrukar. I Sverige gör varje person av med cirka 140 liter vatten om dagen varav hälften rinner ut i avloppssystemet när vi duschar. När vattenbristen i världen är ett faktum behöver vi använda vattenresurserna på ett smartare och mer hållbart sätt. Hur man kan bidra till det är en av tankarna som funnits med när det Malmöbaserade techbolaget Orbital Systems arbetat fram sitt unika och revolutionerande duschsystem Orbital Shower.

Sensorgaranterad hög vattenkvalité

– Systemet använder en liten mängd vatten som hela tiden renas när man duschar. I golvbrunnen sitter en sensor som känner av kvaliteten på vattnet och spolar ut det som inte håller måttet. Jämfört med en konventionell dusch sparar man upp till 90 procent vatten och nästan lika mycket i energiåtgång, säger Mehrdad Mahdjoubi som är bolagets grundare och vd.

Mehrdad Mahdjoubi

Vd och grundare, Orbital Systems

Systemet komfort-korrigerar också vattnet till optimal temperatur och ett konstant högt flöde. Att vattnet redan är uppvärmt innebär låg energi-förbrukning eftersom systemet bara behöver kompensera för den lilla temperatursänkning som sker under återcirkuleringen. Men det handlar inte bara om att spara vatten och energi.

Överlägsen duschupplevelse

– Ett vanligt misstag när man utvecklar gröna produkter är att man överskattar människors vilja att tumma på levnadsstandarden. Med det här systemet behöver man inte göra avkall på kvalitet. Det är en produkt utan hake. Den är både grön och skön. Teknologin innebär att man använder vatten på bästa sätt samtidigt som det ger en överlägsen duschupplevelse.

Långa duschar till alla som vill njuta av vatten

Orbital Shower kan installeras på tre olika sätt och kräver ingen specialinstallation. En kvalificerad hantverkare räcker.

– Systemet går att installera i alla hushåll. Vi har många föreningar som kunder men också hotell och spaanläggningar. Duschen riktar sig till alla som vill njuta av vatten.

Började som ett rymdprojekt

Mehrdad Mahdjoubi har en examen i industridesign från Lunds tekniska högskola. I samband med ett projekt för amerikanska rymdmyndigheten NASA föddes idén till det som så småningom resulterade i den revolutionerande duschen. Utmaningen var att planera för en resa till Mars på fem år och möjlig-göra en rimlig levnadsstandard i ett nytt sammanhang.

– Det väckte tankar om hur vi hanterar vatten på jorden. Jag jämförde med energisektorn där det finns en uppsjö av lösningar när det gäller lagring av energi. Men vatten använder vi på ungefär samma sätt som vi alltid har gjort utan att det återvinns. När vi skulle bygga ett samhälle från scratch var tanken att inte göra samma misstag som på jorden när det gäller vattenhanteringen.

Utmärkelser och priser har haglat över Mehrdad Mahdjoubi och Orbital Shower har kallats “duscharnas Tesla”. De senaste åren har man ökat produktionen avsevärt. Nuvarande applikationer uppdateras och fler är på gång.

– Slutdestinationen är att uppnå en smartare vattenhantering i hela hemmet. 

Next article