Start » Hus och hem » Ett eget spabad – en plats för umgänge och avkoppling i höst och vinter
Hus och hem

Ett eget spabad – en plats för umgänge och avkoppling i höst och vinter

Foto: Unsplash.

När hösten och vintern gör sitt intåg kan det kännas skönt att unna sig ett varmt spabad som erbjuder avkoppling, varma bad och en underbar massage.

Allt fler villa- och radhusägare gör slag i saken och unnar sig ett spabad som både bidrar till en förhöjd livskvalitet och blir en naturlig samlingsplats för vänner och familj.

Lars Beckman, marknadsansvarig på Nordiska Kvalitetspooler och vice ordförande i branschorganisationen Svenska Badbranschen.

– Redan på romartiden för 2000 år sedan, förstod man att regelbundna bad gör gott för kropp och själ. På senare år har utbudet av spabad i olika prisklasser breddats. Samtidigt unnar sig allt fler svenskar sin egen lilla oas hemma i trädgården. De uppskattar bekvämligheten i den omedelbara närheten till ett eget varmt bad ute på den egna tomten, säger Lars Beckman, marknadsansvarig på Nordiska Kvalitetspooler och vice ordförande i branschorganisationen Svenska Badbranschen.

Välj spabad med omsorg och tänk på att det kan hålla i uppemot trettio år om du underhåller det på rätt sätt. Om du planerar att låta barn, barnbarn, övrig familj samt vänner använda spabadet framöver är det därför en god idé att investera i ett spabad med hög kvalitet direkt istället för att behöva uppgradera efter ett par år.

Ta hänsyn till både inköpspris och driftskostnad

Lars Beckman anser att man bör undvika de allra billigaste spabaden eftersom de ofta har en högre elförbrukning och driftskostnad. Spa-bad av högre kvalitet har dels längre genomsnittlig livslängd och är dessutom betydligt energisnålare än marknadens billigaste produkter. De har också en bättre massagefunktion och sittkomfort och, inte minst, ett rengöringssystem som renar vattnet väl.

Det är viktigt att du sitter riktigt bekvämt i badet. Ta dig därför tid att jämföra sittkomforten i flera olika spabad innan du gör ditt val.

– Jämför de garantier tillverkarna erbjuder. Ett bra spabad bör ha en fabriksgaranti på mellan tre och tio år. Ett genomsnittligt spabad för hemmabruk kostar i dagsläget drygt 100 000 kronor. Med tanke på att ett spabad av välkänt fabrikat har en livslängd på minst trettio år och att såväl familj som släkt och vänner kan ha glädje av badet i många år framöver så är det ingen hög årskostnad. Många år av njutning och livskvalité som väntar den som investerar i ett eget spabad, säger Lars Beckman.

Nästa artikel