Start » Hus och hem » IT-säkerhet i framtidens hem
Smarta hem

IT-säkerhet i framtidens hem

Foto: Unsplash

Intresset för Smarta hem-produkter och IT-säkerhet ökar. Vi går mot en värld där det är lika naturligt att koppla upp saker mot wifi-nätet som att koppla in dem i eluttaget.

Wifi-uppkopplingen används för allt fler produkter i våra hem och har blivit en trend där i princip all elektronik kan kopplas upp. Det kan gälla både stereoprodukter, skrivare och dammsugare.

emil karl nikka

Karl Emil Nikka

IT-säkerhetsexpert

Foto: Ulf Edvinsson

– Det finns två olika sätt att hantera produkterna i ditt hem. Antingen att koppla upp dem direkt mot hemmets wifi-nät eller mot en smart hubb. En hubbmodell gör att varje enskild produkt inte behöver ha någon molntjänst att kommunicera med.

All kommunikation går via hubben istället. Fördelen är att det minimerar attackytan och underhållsbehovet, säger IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka.

Smarta hem-produkter är också något som ökar i rasande takt, men det finns problem gällande säkerheten. Vitvaror som du köper till ett nytt hus ska helst hålla i decennier, medan smarta hemuppkopplingen kan bli inaktuell. Då är en uppdateringsgaranti ett måste. Ett annat exempel är nätverks- och övervakningskameror i hemmet som behöver säkerhetsuppdateringar hela tiden.

– Idag sitter det massvis med kameror i svenska hem som inte har fått uppdateringar på flera år. Det kan bland annat finnas en risk för infektioner av botnät. Ett exempel är Mirai, som är specialiserat på att infektera kameror, säger Karl Emil Nikka.

Digital övervakning kan vara förknippad med en osäkerhet hos konsumenterna. Om du spelar in saker på ett företags egen molntjänst så finns det en teoretisk chans för dem att kolla på inspelningarna, menar Karl Emil Nikka.

– För att säkerställa att detta inte händer så ska du antingen använda en kamera som inte använder deras molntjänst eller en övervakningslösning som använder en “end to end-kryptering”. Alltså en videoinspelning som är krypterad ända tills den behöriga mottagaren dekrypterar den.

Vi ska också välja produkter gjorda av erkända tillverkare, som dessutom värnar om sitt varumärke och kan garantera säkra uppdateringar.

Nästa artikel