Start » Hus och hem » Nu vill vi ha större boenden
Fokus bostadsrätt

Nu vill vi ha större boenden

Cecilia Beck-Friis. Foto: Oscar Barkenbom.
Cecilia Beck-Friis. Foto: Oscar Barkenbom.
Cecilia Beck-Friis, Vd på Hemnet. Foto: Oscar Barkenbom.

Efter pandemin är bostadsmarknaden i Sverige hetare än någonsin. Många vill hitta sitt nya hem men för köpare och -säljare finns det en mängd saker att ha koll på för en lyckad affär.  

Svenskar är ett hemkärt folk och vi bryr oss väldigt mycket om hur vi bor. I snitt är vi inne på Hemnet 38 minuter per månad. Senaste året har många behövt spendera ännu mer tid hemma och kraven på boendet har förändrats. Intresset för större yta och efterfrågan på villor och fritidshus har skjutit i höjden.

– Man har kanske inte lagt lika mycket pengar på resandet, utan det egna hemmet har blivit viktigare och vi kan se att bostadspreferenserna har förändrats. När samhället har normaliserats efter pandemin, så ska det bli intressant att se om trenderna är bestående, säger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis.

En trend som varit tydlig under det senaste året är att utbudet av större boenden har varit lägre samtidigt som efterfrågan har varit väldigt hög.  

– Många har varit intresserade att flytta från lägenhet till villa för att få mer yta och en egen trädgård. Samtidigt har många villaägarna värdesatt sitt befintliga boende. Hög efterfrågan och relativt lågt utbud har såklart bidragit till de kraftigt stigande priser vi sett på bostadsmarknaden, säger Cecilia Beck-Friis. 

Bli bättre köpare och säljare

När man går i tankarna att köpa eller sälja en bostad finns det en hel del saker som är viktiga att ha koll på för att undvika potentiellt dyra fallgropar. Men ibland kan det vara svårt att ens veta vilka frågor man ska ställa. Nyligen lanserades boken “Till Salu” som är skriven av Annica Triberg och har producerats i samarbete med Hemnet och med ett expertråd bestående av mäklare, ekonomer och jurister. Ett viktigt syfte med boken är att få både köpare och säljare att känna sig tryggare inför den stundande affären.

– Att köpa ett boende är för många det största privatekonomiska man gör i livet och vi tycker att den här boken fyller en viktig funktion i att utbilda kring vilka skyldigheter och rättigheter man har som köpare och säljare. Vi tror att mer välinformerade konsumenter leder till en mer effektiv bostadsmarknad, menar Cecilia Beck-Friis.

Mäklarens viktiga roll

Ett av de första stegen när man säljer en bostad är ofta att kontakta en mäklare. Men hur viktig är det egentligen att ha en mäklare när man säljer en bostad?

– Mäklaren har en gedigen utbildning och erbjuder en högkvalitativ och omfattande tjänst. De representerar dessutom både köpare och säljare. Så är inte fallet i andra länder där det oftast är en mäklare på varje sida. Svenska fastighetsmäklare är också väldigt duktiga på att skapa attraktiva bostadsannonser med tilltalande objektsbeskrivningar och bilder som ofta skulle platsa i heminredningsmagasin, säger Cecilia Beck-Friis.

 En annan viktig aspekt vid försäljningen är att få ett så stort intresse som möjligt för sin bostad.

Hemnet jobbar mycket med ökad flexibilitet och valfrihet kring hur man kan exponera sitt objekt.

Cecilia Beck-Friis

– Vi tycker att det är viktigt att erbjuda fler möjligheter till ökad synlighet som tar hänsyn till hur mycket man vill investera i sin marknadsföring. Under de senaste åren har vi skapat en mängd tilläggstjänster för bättre exponering och det är något vi fortsätter att ha stort fokus på säger, Cecilia Beck-Friis.

För den som planerar att köpa en bostad finns det många sätta att göra bostadssökandet smidigare. Det kan handla om att sätta upp bevakningar för att hålla sig ajour om vad som kommer ut på marknaden och följa prisutvecklingen i olika områden och kanske få en känsla av hur ett specifikt område har utvecklats.

Foto: Oscar Barkenbom

Efter den senaste tidens kraftiga prisuppgångar är det många som undrar om vi kommer att få en skakig höst på bostadsmarknaden.

– Jag vill inte ge några prognoser för prisutvecklingen men om man tittar historiskt så har den svenska bostadsmarknaden varit relativt stabil. Svenskar köper sällan bostäder på spekulation utan främst för att bo. Som köpare tycker jag att man främst ska utgå från sina möjligheter och behov snarare än att försöka hitta den perfekta tajmingen för att slå till, säger Cecilia Beck-Friis. 

Nästa artikel