Skip to main content
Start » Hus och hem » Så gör du smarta val för miljön i ditt hem
Hus och hem

Så gör du smarta val för miljön i ditt hem

Vår livsstil påverkar miljön och genom att göra medvetna val kan vi minska vår miljöpåverkan. Gör man smarta val kan man dessutom öka sin hälsa och livskvalitet.

Det är framförallt genom de tre B:na; biffen, bilen och bostaden som vår livsstil påverkar miljön. I snitt bor svenskar utspridda och på stora ytor i större utsträckning än i många andra länder. Många har dessutom sommarhus som ska värmas upp och som man åker bil till ofta. I framtiden kommer antagligen ytorna och utspridningen att minska vilket är mer energieffektivt. 

Jag tror att alla vill göra det rätta men det är inte alltid så att man har möjlighet göra det.

– Förhållandet mellan bostaden och bilen påverkar mycket. Var ligger bostaden i förhållande till arbetet? Kan du åka kollektivt, kan du cykla  eller måste du ha egen bil? Det är sådant som påverkar mycket i vardagen. Jag tror att alla vill göra det rätta men det är inte alltid så att man har möjlighet göra det. Det viktiga är att alla ändå kan göra något, säger Eva Eiderström som är chef för avdelningen Handla Miljövänligt på Naturskyddsföreningen. 

hållbara hem
Efter det första lilla steget kan man ta ett till och snart har man tagit ett stort kliv. Foto: Mostphotos

Lätt att välja rätt

Det är lättare att välja rätt mat än att ändra sin boendesituation. Kött har en enorm miljöpåverkan och samtidigt ökar köttkonsumtionen hela tiden. Det finns bra alternativ för den som vill äta mindre kött både i form av halvfabrikat men också rena produkter som bönor och linser. Att byta ut proteinkällan i några måltider i veckan är därför ett enkelt sätt att göra en stor förändring.

En liten förändring i kosten ger stor förändring i förlängningen

– Alla kan ta små steg. Börja äta mer grönt och mindre kött. Efter det första lilla steget kan man ta ett till och snart har man tagit ett stort kliv. En liten förändring i kosten ger stor förändring i förlängningen, säger Eva Eiderström.

Det finns alternativ

Man kan också fundera på hur man reser och firar semester, många har idag råd med utlandssemester. Det ökar efterfrågan på flygresor vilka ger stora utsläpp. Eva Eiderström menar dock att resor å ena sidan är viktiga för att människor behöver se världen för att få förståelse för  och lära känna varandra. Men det finns alternativ.

– Man kan resa på olika sätt. Ta tåget oftare och när du väl gör en flygresa kan du stanna längre istället för att åka på flera korta semestrar med flyg, säger hon.

Next article