Skip to main content
Start » Hus och hem » Svenskarnas intresse för solenergi fortsätter att öka
Smarta hem

Svenskarnas intresse för solenergi fortsätter att öka

Foto: Unsplash

För den som bor i villa eller radhus är solceller många gånger ett intressant alternativ. Solceller är en långsiktig och lönsam investering som även bidrar till att öka andelen grön och närproducerad energi i Sverige. För den som inte vill installera traditionella solpaneler på sitt tak kan byggnadsintegrerade solceller som bland annat kan integreras i fasader och tak vara ett miljösmart attraktivt alternativ.

– Allt fler privatpersoner väljer att installera solenergilösningar på sina hus. 2018 installerades 411 megawatt solenergi i Sverige, motsvarande siffra 2019 var ca 700 megawatt. På senare tid har installerade solenergianläggningar hemma hos privatpersoner i princip fördubblats från år till år. Det faktum att allt fler vill investera i grön el i kombination med att installationen genererar en värdeökning på fastigheten bidrar till att allt fler satsar på solenergi i sina bostäder, säger Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy, som utvecklar, producerar och installerar solcellslösningar.

En stark trend är byggnadsintegrerade solcellslösningar som är en del av fastighetens yttre skal i form av ett tak, eller en fasad.

Investera i solenergi utan att kompromissa med estetiken

Soltech har bland annat utvecklat en kombinerad solcellspanel och takpanna som utgör en del av fastighetens klimatskal och gör det möjligt för fastighetsägare att generera solenergi utan att behöva kompromissa eller göra avkall på vare sig form eller funktion. Att ha ett snyggt tak som ger ett helhetsintryck för både det egna huset och grannarna är viktigt för många fastighetsägare.

Byggnadsintegrerade solcellslösningar finns i många olika kulörer, vilket gör att man kan välja en kulör som harmonierar med huset i övrigt. De är dessutom ofta helt osynliga och redan när anläggningen kopplas in genererar taket grön energi och undersökningar från SLU visar att värdeökningen på huset kan öka med upp till 14 procent.

– Vår vision är att samtliga tak och fasader i Sverige framöver kommer att bestå av integrerade solceller i någon form.

Idag kan vi redan förse villor och kontor med grön energi direkt från solen och potentialen att tillvarata solenergi är enorm då det fortfarande finns stort utrymme för forskare att komma på ett sätt att nyttja så vi kan nyttja mer av den solinstrålning som når jorden, säger Anna Svensson.

Läs mer här.

Next article