Start » Hus och hem » Ta del av vad naturen har att erbjuda i sommar
Sommar i Sverige

Ta del av vad naturen har att erbjuda i sommar

Jämtlandstriangeln, Jämtland. Fotograf: Anette Andersson.

Varför sommaren 2020 kommer vara året då vi alla skapar nya semesterminnen för livet. 

Jenny Engström

Kommunikationsansvarig, STF.

Foto: Ture Engström

Många blev lite tagna på sängen av coronans framfart, inte minst den ideella föreningen Svenska Turistföreningen (STF) som förlorade mellan 40 och 50 miljoner kronor på bara några veckor i bokningsintäkter. De valde att göra ett icke-sponsrat Facebook-inlägg i deras egna kanaler för att söka stöd. 

– Vi blev helt överväldigade av all kärlek vi fick och fortfarande får. I dagsläget har vi fått in över sex miljoner kronor i rena gåvor, samt 15 000 nya medlemmar, berättar Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF.

Statistiken visar att antalet nya besökare på STF’s hemsida har ökat med 118 procent under pandemin. Men även att det är 70 procent fler som söker på vandring jämfört med tidigare år.

– Jag tror på naturens kraft som saliggörare under en svår period. Vi hjälper dem som inte är vana vid vandringsslingor eller födda i ett land där naturen är farlig, att komma ut. Vi vill visa möjligheter och inspirera på ett sätt att man vågar ge sig ut i Sverige. 

Positiva aspekter

Den här sommaren kommer att bli annorlunda för många. Det viktiga enligt Jenny är att försöka hitta de positiva aspekterna med den här pandemin.

STF Stora Kalholmen. Fotograf: Anette Andersson.

– En positiv sak med coronan är att de som i vanliga fall inte brukar spendera sommaren i Sverige nu väljer att göra det. Många kommer få en aha-upplevelse över varför man inte har gjort det här tidigare. Varför är sommaren förknippad med att vi måste resa långt bort för att det ska vara semester? 

Förändring kräver kreativitet.

– Många uthyrare måste nu corona-anpassa sina boenden. Vad man än driver för typ av boende i Sverige är det bra att sätta sig ned och tänka på vad man kan göra annorlunda, vare sig det är en pandemi eller inte.

Tro på sommaren

STF tror på sommaren. Trots allt som händer så kommer vi att kunna skapa fina sommarminnen för livet.

– Vi har försökt hjälpa besökarna att hitta det de är ute efter genom att ha ämnen såsom underbara sommarbad, det lokala köket och ett eget camp. Vi har även startat Svemesteryrån, Sveriges första Zoom-sända semesterbyrå, där Ann Söderlund bjuder in kändisar, politiker och experter på olika teman. 

Sin tro på sommaren har de paketerat in genom att släppa en nytolkning av den klassiska visan ”Jag tror på sommaren” tillsammans med Idolvinnaren 2019 Tusse. Låten finns nu att höra på Spotify.

Möjligheternas sommar

– Jag vill uppmana alla att våga upptäcka en ny plats i sommar. Om du har möjlighet lägg inte alla ägg i en korg, åk runt till olika ställen. Det finns till exempel tågluffarkort för Sverige som gör det hela mycket enklare. Men för att vi alla ska kunna resa tryggt och säkert i sommar så är det bra att boka i förväg. Detta gäller framförallt om man ska ge sig ut på fjället.

Nästa artikel