Skip to main content
Start » Hus och hem » Våga träna på ditt sätt
Sommar i Sverige

Våga träna på ditt sätt

Foto: Unsplash.

Att fixa träningen i vardagen kan vara en utmaning. Aldrig tidigare har det varit så viktigt som nu att få till en rutin som gynnar kropp och knopp. Entreprenören och träningsexperten Maria Olofsson ger sina tips och tricks kring hur du stärker din kropp.

Maria Olofsson

Entreprenör och träningsexpert.

Foto: Richie Keegan

– Vi måste våga testa nya träningsformer och sluta att vara så rädda för att göra fel, säger Maria. Hon menar att träning måste komma av att man finner något som stimulerar både kropp och själ. Ibland kan det vara så enkelt som att sätta på favoritmusiken och börja dansa loss i vardagsrummet. Ibland handlar det om att säga ja till att följa med en vän på ett yogapass eller hitta träningsinspiratörer på nätet. Det viktiga är att man kommer igång med sin träning och att man får till en kontinuitet i vardagen.

Din träningstid är nu

Träning handlar om att göra val och hur vi väljer att spendera dygnets timmar. Om man tycker att det är viktigt med hälsa och motion så handlar det om att avsätta tid och inte att hitta tiden.

– Det hela börjar med att avsätta tid och sedan plats. Hitta ditt ställe vare sig det är i ett rum eller i trädgården. Efter det gäller det att boosta igång sig själv, säger Maria. Ett bra sätt är att anmäla sig till ett träningsevent online. Då kan du delta i träningen oavsett vart du befinner dig. De flesta program varieras ofta med rörlighetsträning, yoga och uthållighet som blandas upp med måltidstips och peppande kunskap.

Rätt utrustning och inspiration

Rätt utrustning hjälper dig att träna bättre och hjälper dig även att få ut det mesta av upplevelsen.

– Se till att investera i ett par trådlösa hörlurar som underlättar träningen både inom- och utomhus. Sen gäller det att ha en bra internetuppkoppling och att fundera över vilken typ av skärm som är enklast att använda för olika träningsprogram. Vill man träna i naturen är det lättare att inspirera sig innan man går ut. Runt om i landet finns det flera bra utomhusgym, men det går också att använda skogen som träningsredskap genom att vända på stenar och att balansera på stubbar. För att få träningseffekt bör man röra på sig minst 15 minuter och uppåt genom att blanda styrka, rörlighet och kondition.

Våga göra fel

Ofta blir man rädd om man gör fel, ser tokig ut eller om man tidigare aldrig testat en träningsform men Maria menar att de tankarna bör vi alla slänga i soptunnan.

– Gå lite mer på lust och lyssna på kroppen. Det finns flera duktiga träningsinspiratörer på Instagram, YouTube och Facebook som jobbar målgruppsanpassat. Det kan vara värt att signa upp och betala för en digital träningstjänst, då dessa ofta fokuserar på instruktioner och det finns möjlighet till en dialog med instruktören eller coachen.

Hennes bästa tips är att inte vara rädd för att göra fel eller hur man ser ut. Alla varianter av en rörelse är oftast bra. Ett annat sätt kan också vara att man blundar medan man tränar och lyssnar på instruktionerna. På så sätt gör man rörelsen i sitt eget tempo och är mer inkännande. Framförallt ska man göra det som man tycker är kul uppmanar Maria.  

Var snäll mot dig själv

Det viktigaste är att vi är lite snällare mot oss själva och att vi vågar variera och testa på nya träningsformer hävdar Maria bestämt.

– Gör inte träningen större än vad den är. Det fina med träning är att den är öppen för alla kroppar och bakgrunder! Maria tycker också att det är viktigt att hitta andra drivkrafter än vikt för sin motion. Så här i semestertider kan en drivkraft vara ett nytt sätt att upptäcka en stad genom en morgonlöpning i stadskärnan eller på en långpromenad i skogen eller vid havet.

Next article