Skip to main content
Start » Hus och hem » Varför ska du ha ett smart hem?
Annons
Smarta hem

Varför ska du ha ett smart hem?

I samarbete med: m.nu
Foto: Unsplash
I samarbete med: m.nu
Foto: Unsplash

Ett smart hem ger ökad komfort. Vardagen blir enklare, trevligare och smidigare.

Teknikintresserade Erik Freiholtz har ett av Sveriges smartaste hem. Men det är inget som syns, varken på insidan eller utsidan. De som kliver in i hans hem lägger inte märke till alla de smarta funktionerna som finns i form av bland annat rörelsesensorer, smart styrning av värme, belysning och laddning av elbil.

Erik Freiholtz

Grundare, M.nu

Foto: Filip Leo

– Tekniken ska finnas med i bakgrunden. Produkterna ska underlätta min vardag, inte krångla till den. Det mesta i mitt hem är styrt, men jag behöver inte använda en app för att styra allt. Det styrs antingen av sig självt eller via röst eller fjärrkontroll.

År 2006 startade han företaget m.nu som från början var tänkt att vara ett hobbyprojekt.

Läs mer här.

– Jag hade inte som syfte att starta ett företag som skulle omsätta många miljoner. Men det fanns ett behov och en efterfrågan på marknaden efter produkter för smarta och uppkopplade hem.

Idag är Erik Freiholtz inte längre vd för m.nu, men är fortfarande en tillgång för företaget när det gäller goda idéer och tekniska lösningar.

Praktiskt och energibesparande

Enligt Erik är den största fördelen med automatisering att det är praktiskt.

– Syftet med smarta hem är ökad komfort och borttagande av moment man gör ofta men egentligen inte behöver göra. Frågor såsom varför man ska använda fjärrkontroll för att styra till exempel en lampa förekommer, men då brukar jag kontra med varför ska du ha en fjärrkontroll till din tv? Det blir mer praktiskt och underlättar vardagen.

En annan fördel är minskad energikonsumtion. 

– Det har även blivit en energibesparingsfaktor, även om det inte var den primära drivkraften för mig utan snarare en effekt. Om rörelsesensorerna i mitt hus inte känner av någon rörelse på tolv timmar sänks temperaturen i huset för att spara energi. På natten sänks temperaturen automatiskt, för att under dagen gå upp igen.

Framtida lösningar?

Sett ur ett samhällsperspektiv blir styrning av större elförbrukare i hemmen intressant.

– Lösningar för att automatiskt styra laddning av elbilar utifrån elpris är ett bra exempel på en lösning som inte enbart ger en ekonomisk vinning för individen, utan även en samhällsnytta.

Våga prova

En stor utmaning är att avdramatisera installation och användning av smarta produkter. Många ryggar fortfarande tillbaka när det handlar om teknik. De tror att det är komplicerat och dyrt när det själva verket inte är så längre.

– Jag tror att de allra flesta kan göra delar av sitt hem smartare och skulle uppskatta det. Våga prova, det behöver inte vara dyrt eller svårt att göra ditt hem smart.

Next article