Start » Livet som Senior » Ann Westin – Undersköterskan som blev en av Sveriges bästa komiker på två veckor
livet som senior

Ann Westin – Undersköterskan som blev en av Sveriges bästa komiker på två veckor

Foto: Tim Sobek

Undersköterskan Ann Westin hade gett upp sina teaterdrömmar och börjat jobba inom vården. En dag när hon stod i köket, fick hon en ångestattack som skulle bli starten på något stort. 6 år senare stod hon på scen som årets kvinnliga komiker – hur gick detta till?

Dagen Ann Westin fyllde 18 år började hon jobba som undersköterska i Göteborg. Däremot var siktet hela tiden inställt på en karriär på teaterscenen. Efter år av engagemang inom amatörteater i Göteborg var det dags att ta steget och flytta till Stockholm för att fullfölja sin dröm.

Jagade skådespelardrömmen

Väl i Stockholm började Ann Westin på Teaterverkstaden för att jaga sin dröm om att bli skådespelare. Skolan kostade pengar och för att finansiera sina studier jobbade hon därför natt på Norrtulls sjukhus i Stockholm.

– Jag jobbade nästan ihjäl mig, säger Ann Westin. 

Scenskolan

Efter ett år av studier på Teaterverkstaden var det dags att söka Scenskolan, dock utan framgång.
– Det gick inte, jag var för nervös, sen kom alla mina kompisar in och visst kändes det surt. Det var för allvarligt, det var inte min grej.

Detta blev därför slutet på drömmen.
– Skit i teatern, nu blir det bara vården! Det var som att göra slut med en förälskelse, berättar Ann.

Ångestattacken

–Jag var 40 år och jobbade på Huddinge sjukhus och kände ”ska det vara så här?” Jag mådde så dåligt, och hade sådan ångest. En dag jag minns var när jag stod i köket och fick en ångestattack och kände att jag inte kan ha livet så här, det går inte.

I samband med detta började en vän tjata på Ann att hon skulle söka in till en tvåveckors stå upp-kurs på Dramatiska institutet. Med rädslan av att bli ratad igen var Ann därför tveksam till detta. Efter ytterligare tjat från sin vän sökte hon och kom in. Efter en vecka på kursen känner Ann att hon hade hittat hem.

 –Jag har aldrig känt så här i mitt liv, nu var jag på helt rätt ställe, menar hon.

Ann Westin
Komiker
@annwestinkomik på sociala medier
Foto: Tim Sobek

Årets Kvinnliga komiker

Giggen började rulla in och det gick bra för Ann.

– Nu kör jag, minns jag att jag tänkte, nu har jag hittat rätt och det är det här jag vill hålla på med.

Med den inställningen blev Ann Westin 6 år senare utsedd till Årets Kvinnliga komiker. Därmed fick hon det bevisat för sig själv och hela det svenska folket att hon är riktigt bra på det hon gör. Ångestattacken i köket 6 år tidigare blev vändpunkten som fick Ann Westins liv på rätt kurs. 

Två hjärnblödningar som botades med hjälp av skratt

Ann Westin har drabbats av två hjärnblödningar i sitt liv. Något som har fått henne att förstå vikten av att göra det man tycker är roligt. 

– Hade jag inte haft det drivet jag hade då, hade jag aldrig kommit tillbaka så fort som jag gjorde. Jag hade ju en massa gig som jag inte kunde ställa in, menar hon. 

Efter hjärnblödningarna, berättar Ann, så landar hon i att om man verkligen brinner för något kan man repa sig från det mesta. 

Har man humor i huvudet så mår man ju jävligt bra, det är en del av hälsan att skratta.

– Ann Westin

Viktigt att skratta

– Det betyder jättemycket för mig när det kommer fram människor efter en show som berättar att de har haft ett skitår, men att de har fått skratta för första gången på jättelänge. 

”Livet är som en sten i skon – Det skaver om man inte gör något åt det”

Ann Westins självbiografi behandlar ämnet förändring och hur nödvändigt det är.
– Man behöver förändringar i livet, jag tror att det är meningen att förändringar sker, säger Ann. 
Hon menar att man måste ta ansvar för sitt eget liv, men att med hjälp av sina medmänniskor är förändring alltid möjligt. 
På frågan om det någonsin är för sent med förändring i livet svarar Ann Westin med ett blankt nej.

Nästa artikel