Skip to main content
Start » Livet som Senior » Ett hem för framtiden!
Sponsrad

Många har tankar på att byta bostad i senioråren. Kanske för att ha närmare till gemenskap, slippa allt fix med villan eller för att lägenheten inte är optimalt utformad. En funktionell bostad med närhet till service och aktiviteter ger ofta ett bekvämare och friare seniorliv. Men hur ser bostadsmarknaden för seniorer ut i Göteborg och vad kan vara bra att tänka på när man letar bostad? 

Seniorbostäder är helt vanliga bostäder som du hyr eller köper på eget initiativ, men du måste ha uppnått en viss ålder för att få flytta in. De är ofta funktionellt utformade med närhet till service och kommunikationer. Här kan ges möjlighet till gemenskap, grannar fixar aktiviteter som middagar, träning, kulturklubbar och resor. Det finns ibland också ett serviceutbud kopplat till boendet, eller så kan du köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst.

Trygghetsbostäder har ett liknande erbjudande som seniorbostäder. Dessa bostäder har, till skillnad från seniorbostäder, krav på sig att vara tillgängligt utformade och på boendet ska det finnas gemenskapslokaler samt personal/bovärd på angivna tider eller tillgång till andra gemensamma tjänster.Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är ofta högre än för seniorboenden.  

Så hittar du utbudet i Göteborg 

Bostäder för seniorer finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Vill du få en överblick av utbudet finns det en populär sajt på internet som heter Seniorval.se. Där finns alla olika former av boenden för seniorer i Göteborg samlade på ett och samma ställe. På Seniorval.se finns även tips och guider om hur du kan gå tillväga i processen för att byta boende. 

Bra att tänka på 

Börja i tid! Kötiderna kan vara långa, så det är klokt att ställa sig i kö i god tid innan en flytt känns aktuell. Du behöver inte flytta bara för att du står i kö. 

Eftersom det inte finns krav på vad ett seniorboende ska innefatta så är det i valet av seniorbostad viktigt att undersöka att bostaden uppfyller just de behov och önskemål du har vad gäller utformning, läge, service och socialt liv.

Next article