Skip to main content
Start » Livet som Senior » Våren är här! Från London till Söderhamn
livet som senior

Våren är här! Från London till Söderhamn

Foto: Shutterstock

När jag skriver denna ledare är jag precis hemkommen från några dagar i London. Jag kom dit dagen efter kung Charles den tredjes kröning. Brittiska flaggor syntes på fler ställen än vanligt och det märktes att det varit stort pådrag med läktare och kravallstaket kvar.

Min man och jag hade möjlighet att åka dit för att få ett avbrott i vardagen och vila upp oss. Vi promenerade i alla fina parker och gick också mycket på gatorna. Vila är ju något som kan ske på många olika sätt och ett ord som betyder olika för olika människor. För ett barn kan det betyda en stunds sömn på förskolan eller hemma. För andra kan det betyda att sitta och läsa en bok eller lösa ett korsord. För mig betyder det egentligen allt annat än att vara stilla så här års. Jag brukar säga att jag har ”svårt att sitta still”, det får jag göra någon annan gång. Och jag är säker på att många av er känner igen er i det.

Åsa Lindestam
Ordförande, PRO.
Foto: Anneli Nygårds

Jag läser förstås ofta och gärna men är mycket hellre utomhus såhär års. Nu när våren och försommaren har kommit med ljusa morgnar och kvällar så trivs jag bättre ute i friska luften. Jag påtar gärna i jorden och fröjdas över den växtkraft och den grönska som formligen exploderar just nu. Jag passar även på att njuta av doften från blommande hägg och alldeles för snart även syrenerna.

London låg lite före mitt Söderhamn. Till och med rosorna var på gång där. Men vitsippsbackarna här hemma och den skira björkgrönskan är väl så vacker. Att få ta en cykeltur och känna dofter och lyssna till fåglarnas sång en tidig morgon är värt mycket både för kroppen och knoppen. Vilken fantastisk uppfinning cykeln är ändå! Både som ett praktiskt fordon och toppen för att hålla sig i form. Och även om min rygg är ett halvt sekel äldre än när jag var ung så mår den också gott av rörelse och jag känner att det ger mig god vila.

Att få ta en cykeltur och känna dofter och lyssna till fåglarnas sång en tidig morgon är värt mycket både för kroppen och knoppen.

Åsa Lindestam

Att röra sig tillsammans är också riktigt roligt. Jag vet att det i vårt fina PRO ordnas många aktiviteter. Man spelar boule och går stavgång. Man testar den nya gåfotbollen som jag tror har kommit för att stanna. Och man dansar och spelar bangolf så det står härliga till. Tänk bara på vilket genomslag friluftsdagen, som anordnas över hela vårt land under hösten, har fått. Många föreningar och distrikt hänger på och bjuder in både befintliga och potentiella medlemmar till aktiviteter i skog och mark.

I många föreningar är även resorna en viktig aktivitet. Vare sig det är en dagsresa med buss för att upptäcka något nytt i Sverige, eller en längre resa där medlemmarna upptäcker världen utanför gränserna, så bjuder resandet på nyfikenhet och upptäckarlust hos oss alla. Det ger energi och gemenskap.

Så vänner, njut av den ljusa årstiden och av den vila som ljuset ger.

Next article