Start » Mat & dryck » Recept: så kröner du året med växtbaserad dessert
Sponsrad

Funderar du på hur du ska avsluta nyårmiddagen på absolut bästa vis? Känner du dessutom att det är många matpreferenser som ska tillgodoses? Varför inte servera denna växtbaserade marrängdröm? Vi lovar att du kommer imponera på dina gäster och att du dessutom kommer kunna njuta själv då du redan har förberett detta dagen före.

Det du först och främst ska tänka på med detta recept är att det behöver förberedas minst 8 timmar i förväg. Ett tips är därför att göra det dagen före servering för att garantera bästa kvalité!


Flädermousse


Ingredienser:

  • 1 liter sojagrädde
  • 168 g koncentrerad fläderblomssaft
  • 105 g gelésocker

Topping

  • Torkade jordgubbar
  • Nymalen svartpeppar
  • Gordon’s gin

Tillagning:

  1. Koka upp grädden med sockret och ta sedan bort kastrullen från spisen/värmen.
  2. Häll saften i kastrullen och rör om så det blandas ordentligt.
  3. Häll över blandningen i en stor bunke och låt svalna. Helst utomhus.
  4. När blandningen är helt kall – vispa den tjock och fluffig med elvisp. Plasta bunken och ställ i kyl minst 8 timmar.
  5. Efter moussen och marängen placerats på tallriken – häll över 1,5 tesked Gordon’s gin över moussen. Garnera med 5 stycken torkade jordgubbar och strö slutligen över 1–2 kryddmått nymalen svartpeppar
    (mer på sidan om och inte över hela anrättningen så gästen själv får välja dosering).


Växtbaserad maräng (ca 24 st stora)


Ingredienser:

  • 2 dl kikärtsspad från konserverade kikärter (osaltade)
  • 3 dl strösocker
  • 2 krm ättika (12 procentig)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Vispa kikärtsspad och ättika till ett riktigt hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på bunken utan att smeten glider ut.
  3. Tillsätt sockret, lite i taget och fortsätt vispa tills det blir en seg, fluffig maräng.
  4. Spritsa ut runda maränger i storleken 6 cm i diameter och 2,5 cm höga på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ta ut marängerna och låt svalna. Förvara dem torrt i en burk med lock i torrt utrymme.

Tips vid uppläggning:

När du ska lägga upp moussen så se till att du har två skedar som står i varmt vatten i ett glas. När du sen skopar upp den kalla moussen med den varma skeden kommer den få en blank och fin yta likt bilden. Om den fortfarande inte gör det kan du använda den andra varma skeden för att ”putta” av moussen ner på tallriken.


Radisson Blue Royal Park Hotel önskar gott nytt år!

Nästa artikel