Skip to main content
Start » Resa » Låt naturen bli en inspirationskälla
Resa

Låt naturen bli en inspirationskälla

– Livet är alldeles för kort för att inte leva på riktigt och att känna sig levande, säger Annelie Pompe.

För Annelies del har det aldrig handlat om att vara en adrenalinjägare. Hon ser sina äventyr som en rolig utmaning. Det är just att ha roligt och att leva fullt ut som sporrat henne och gjort att hon upplevt så många äventyr. Därför fullföljde hon för tre veckor sedan sin dröm att bestiga The Seven Summits och klev upp på den sista toppen, toppen av Mount Vinson.

När hon såg toppen kom tårarna

Trots väderförhållandet med hårda och iskalla vindar och snö som yrde och tidvis slog henne i sidled lyckades hon och teamet att samla de sista krafterna som krävdes. När hon såg toppen kom tårarna. Landskapet som sträckte ut sig framför henne var vidunderligt vackert. För Annelies del har hon klarat det som hon satt upp som sitt personliga mål.

Hennes inre mål och det yttre samspelet med naturen skapar dynamiken och själva upplevelsen och det är i den känslan som hon vill befinna sig. Men att njuta av naturen och det den har att erbjuda behöver inte vara så komplicerat eller stort.

Annelie fasthåller bestämt att det är de små och oväntade äventyren i naturen som finns runt hörnet hemma i Sverige som ger oss andrum i tillvaron. Här i den svenska naturen kan hon tänka långa tankar och uppleva friheten och känslan av att komma hem.

Natursköna Sverige Anneli

Agendan är fulltecknad, mailboxen överfylld, hjärnan går på högvarv och klockan tickar.

Pressen på oss i samhället ökar och vi finner det svårare att få tid för oss själva. Det behöver dock inte vara så svårt att ta en paus och njuta av friluftsliv. Annelie Pompe menar att spontanitet är det bästa receptet för att komma ut i naturen. Det behövs ingen specialutrustning, ett par bekväma gymnastikskor och träningskläder fungerar alldeles utmärkt.

– Se till att lämna mobilen hemma och gör inte en sådan stor grej av det hela, säger Annelie Pompe som även har skrivit boken Vandring kring Göteborg: från karga klippor till djupa skogar.

Boken belyser just det faktum att man kan befinna sig i centrala Göteborg och söka upp naturen i Slottsskogen och avsluta med en fika i Botaniskaträdgården. På de flesta ställena i Sverige kan vi nå naturen genom en kort buss- eller bilresa eller en snabb promenad. Naturen ger oss tillfälle att bara vara och här finns tid för eftertanke på ett sätt som staden inte ger möjlighet till. Pompe belyser att hon hämtar sin mentala styrka och balans i livet från naturen.

Möt rädslan och våga

Det är så lätt att ta till undanflykter och hindras av våra rädslor. Istället stannar vi hemma och gör just ingenting. Till och med Annelie var rädd för höjder till en början. Hennes första klättringsminne var på Öckerö där de hårda klipporna mötte det mjuka havet. Det var just denna kontrast som tog bort allt det farliga och fick henne att våga. Efter det klättrade hon högre och utmanade sig själv varje gång.

Testa saker med en gång, istället för att skjuta upp

– Var mer nyfiken och bestäm dig för inspiration. Testa saker med en gång, istället för att skjuta upp, säger Annelie och tillägger att det är de små stegen som tar oss framåt.

Enkla saker som att lyssna till fågelsång, stå vid havet eller ta en kort promenad i skogen kan göra att en hektisk vecka med ens ter sig lättare. I den stunden har vi faktiskt uppnått något och vi har omfamnat ett äventyr. Vi är helt enkelt tvungna att anpassa oss och att vara flexibla i vår nya och obekanta omgivning. Risker och chanser uppstår och med detta utvecklar vi nya färdigheter. Slutresultatet är en spännande upplevelse, som gör att vi vill fortsätta pressa oss själva och prova nya utmaningar, precis som äventyrerskan Annelie Pompe.

Next article