Skip to main content
Start » Resa » Vandra på dina egna premisser
Resa

Vandra på dina egna premisser

En vandring kan se olika ut och kan ske lite överallt, i stadsmiljö, i skogen, i skärgården eller på fjället. Vandring är en enkel aktivitet som du kan anpassa efter din egen förmåga. Dessutom behöver det inte kosta en förmögenhet, om du inte ska gå långt behöver du inte mycket utrustning.

– Du behöver inte vara en hurtbulle för att göra en fjällvandring. Du kan göra en dagstur för att på kvällen återvända till fjällstationen för att inta en trerätters middag med ett gott vin till och sedan gå och lägga dig i en skön säng. Vill man gå en längre tur behöver man inte heller bära tunga ryggsäckar med mat längre, det finns proviant att köpa i fjällstugorna längs lederna, förklarar Jenny Engström på STF.

En aktiv upplevelse med lugn och harmoni Jenny

Vandring är i särklass den mest efterfrågade Sverigeaktiviteten enligt en framtidsundersökning som STF har gjort. Några av förklaringarna till det ökade intresset är klimatfrågan, den allmänna hälsotrenden och jakten på den unika upplevelsen. Men sättet vi vandrar på har förändrats. Ett aktivitetsfokuserat beteende med fysiska utmaningar ökar alltmer, men även ett enklare liv och möjlighet att stänga av lockar många.

– Vandring som aktivitet efterfrågas överlag, men fysiska utmaningar går hand i hand med strävan efter harmoni och sinnesfrid.

Den unika resan lockar

Dagens resande ska vara närmare naturen, mer bekvämt och gärna med inslag av lyx. För vissa betyder det lugn och ro, för andra hög boendestandard med bra service. Det ska vara enkelt, paketerat och lättillgängligt, bekvämt och avkopplande är ledorden. Vi är intresserade av Sveriges kultur och natur, vi gillar Sverige som turistland och vill gärna upptäcka mer.

– Intresset för Sverige som semestermål och upptäckarlust tycks inte ha avtagit. Tvärtom, Sverigeresenären vill veta mer om platsen, maten, kulturen och historien. Vi vill se och uppleva orörda och oupptäckta delar av landet och utforska den svenska faunan, gärna med en lokal guide till hjälp.

Det är viktigt att hitta den unika resan, att åka dit alla andra inte åker. När man kommer tillbaka hem ska resmålet vara ett diskussionsämne. 

Next article