Skip to main content
Start » Mat & dryck » Ändrade kostvanor gav Birgitta ett friskare liv
Mat & dryck

Ändrade kostvanor gav Birgitta ett friskare liv

Men genom att dra ner på kolhydrater och utesluta gluten lindrades symptomen. Nu gör hon succé som kokboksförfattare med recept för en hälsosam livsstil.

För Birgitta Höglund har smärtan varit en följeslagare sedan hon som fjortonåring drabbades av en ryggskada. Genom åren har hon försökt hålla ryggen i form med hjälp av träning och sjukgymnastik men helt bra har det aldrig blivit. Efter 18 år i restaurangvärlden lade ryggen av helt.

Stelopererad

– Till slut blev jag stelopererad. Efter operationen tränade jag upp mig men ett år senare blev jag sämre. Jag fick ont i lederna, var jämt trött och hade svårt att koncentrera mig.

Efter att ha slussats runt mellan nio olika läkare kom hon äntligen till en specialist på kvinnosjukdomar och fick diagnosen fibromyalgi.

– Då såg jag ett liv som sjukpensionär framför mig och med en diagnos som innebar att jag på sikt skulle må sämre.

Hon letade på nätet och hittade amerikanska sidor där sambandet mellan kost och fibromyalgi uppmärksammades. Hon läste om stenålderskost och gick på en föreläsning om kostens betydelse vid fibromyalgi där föreläsaren hade blivit symtomfri genom lågkolhydratdieten LCHF.

Friskare utan gluten

– Jag lade om kosten och drog ner på kolhydrater, ökade på fettet och proteinintaget. Redan första veckan kände jag mig piggare.

Att sluta med gluten blev nästa steg. Då började det hända saker.

– Värken lindrades, lederna fungerade smidigare, magen slutade krångla och migränen försvann helt. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna må så bra igen.

Kokböcker i USA

Birgitta Höglund lever ett hälsosamt liv. Hon har gått ner 25 kilo och nu promenerar hon ett par timmar varje dag utan att behöva stödja sig på en käpp i uppförsbackar. Hon bloggar och delar med sig av sina matkunskaper. Hon har skrivit flera kokböcker med glutenfria lågkolhydratrecept varav några även getts ut i USA.

– Jag tror att många kan äta sig till ett friskare liv. Glutenfri lågkolhydratkost kanske inte botar fibromyalgi och andra sjukdomar, men den lindrar och gör livet lättare, avslutar Birgitta Höglund.

Next article