Skip to main content
Start » Senior » Dafgårds Menymatskoncept väcker minnen och inbjuder till matglädje
livet som senior

Dafgårds Menymatskoncept väcker minnen och inbjuder till matglädje

Foto: Dafgårds

Måltidsuppelvelser med vällagad mat som inbjuder till gemenskap, matglädje och väcker minnen till liv sätter guldkant på tillvaron för seniorer. Familjeföretaget Dafgårds erbjuder ett menymatskoncept som värnar om god och näringsriktig mat i äldreomsorgen. Maten har sin bas i svensk husmanskost som väcker aptiten och anspelar på smaker vi minns.  

Många associerar Dafgårds med frysta färdigrätter i livsmedelsbutikernas frysdiskar, men Dafgårds är sedan många år tillbaka även leverantör av högkvalitativa måltider och måltidskomponenter till restauranger, hotell samt till äldreomsorgen via konceptet Menymat.  

− Genom vårt menymatskoncept sprider vi måltidsglädje och hjälper svensk äldreomsorg att skapa en måltidsupplevelse som leder till glädje och gemenskap. Vårt mål är att måltiden ska ge en guldkant i tillvaron för alla seniorer som äter vår mat, säger Sofia Funke, ansvarig för Menymat på Dafgårds, som har mer än åttio års erfarenhet av livsmedelsproduktion och värnar om traditionerna. 

Tummar aldrig på smak eller kvalitet 

Menymat riktar sig till seniorboenden och andra omsorgsaktörer som värnar om god och näringsriktig mat. Konceptet erbjuder lunch- och middagsrätter som bygger på traditioner kring husmanskost med nytänkande och moderna inslag. Menymaten tillagas hos Dafgårds i Källby, där man sätter en stolthet i att laga allt från grunden. Maten förpackas kyld i förpackningar om tre eller fem portioner, vilket gör det lätt att minimera matsvinnet. 

− Vi tummar aldrig på smak eller kvalitet och erbjuder ett veckosortiment i cykler om sex veckor. Våra kunder kan antingen välja att följa vår färdiga veckomeny eller själv komponera en meny utifrån vårt breda sortiment av vällagade rätter. Menymatsortimentet är brett och förändras dessutom i takt med säsongerna under året. Vi näringsberäknar och planerar våra rätter med utgångspunkt i seniorers näringsbehov och fokuserar på husmanskost som många seniorer säkerligen lagat och ätit många gånger hemma, säger Sofia Funke. 

Skapa en trivsam och inbjudande måltidsmiljö 

Måltiden är något att mötas kring och en möjlighet till gemenskap. Menymatskonceptet består av lunch- och middagsmat som lagats med stor omsorg från grunden. Ute på äldreboendena kompletteras menymaten med en sallad samt kolhydrater i form av exemepelvis pasta, ris eller potatis. Det ger goda möjligheter att involvera och engagera seniorerna i måltiderna. 

−Vår menymat är näringstät och följer näringsrekommendationerna för äldre. Vi uppmuntrar att man ute på enheterna involverar seniorerna i alltifrån menyval till att vara med och förbereda måltiderna. Satsa på att skapa en ombonad, fräsch och trivsam måltidsmiljö, lägg tid på att presentera maten på ett aptitretande sätt och ge de äldre möjlighet att mötas över måltiden i en inbjudande miljö, säger Sofia Funke. 

Next article