Skip to main content
Start » Senior » Dagny 106 år: Man får inte gamla till sig
Senior

Dagny 106 år: Man får inte gamla till sig

Den numera världskända bloggaren Dagny Carlsson har inga recept för hur man kan bli så gammal och fortfarande vara så pigg som hon är.

Dock är hon övertygad om att det gäller att hålla igång och inte stirra sig blind på åldern i passet. När vi träffar henne hemma i lägenheten har hon just kommit tillbaka från en rask promenad på 40 minuter.

– Det är viktigt att hålla igång både kroppen och hjärnan, att inte sätta sig i ett soffhörn och känna sig gammal och förbrukad. Själv tänker jag aldrig på hur gammal jag är utan fortsätter att vara nyfiken och testa nya saker.

Nyfikenheten motar åldrandet

Ett exempel är då hon för ett antal år sedan anmälde sig till en datorkurs för seniorer på biblioteket.

– Jag gick dit med min bästa väninna, som är tjugo år yngre, och läraren erkände i efterhand att hon blivit lite fundersam då hon såg att en av deltagarna var 99 år. Men jag hängde med och hade redan då bestämt mig för att börja blogga, så det fick läraren läsa på lite om, minns hon med ett leende.

Läraren Elena Ström, som nu är en av Dagny Carlssons bästa vänner, är också journalist och bad senare om att få skriva om hennes blogg.

– Först ville jag inte, men till slut tjatade hon till sig det. Hennes artikel spreds sig som en löpeld och jag blev snabbt känd som världens äldsta bloggare. Idag har jag 2 miljoner följare och genom både bloggen och kändisskapet så händer det saker i mitt liv som annars kan vara lite väl enahanda.

Skriva på laptop
En datorkurs för seniorer på biblioteket blev starten på Dagnys karriär som världens äldsta bloggerska. Foto: Pexels

Vill göra saker med andra

Ensamheten är det enda som Dagny Carlsson har problem med. De flesta av hennes vänner har gått bort och det finns heller inte så mycket gruppaktiviteter att delta i för henne som fortfarande bor kvar hemma.

– Jag skulle gärna gå på teater och utställningar tillsammans med andra. Jag har gjort det ensam en del, men det är så tråkigt att inte ha någon att diskutera pjäsen med efteråt, konstaterar hon.

Men att flytta in på ett seniorboende är ingenting för henne, hon vill rå sig själv.

– Att jag nu har hemtjänst morgon och kväll är mest för att andra vill det, och det ger mig ju lite sällskap. Att komma till mig är nog deras enklaste uppdrag, jag ber dem mest sitta ner och prata med mig, sedan städar jag när de har gått, berättar hon leende.

Rymde från sin första man

Dagny Carlsson har alltid varit aktiv och styrt sitt eget liv dit hon har velat ha det, även om det har varit motigt ibland.

– Min första man var inte snäll emot mig och jag insåg att jag måste ta mig därifrån för att kunna ta mig vidare i livet. Men skilsmässa var mycket svårt att få på den tiden om inte mannen var med på det. Så då började jag planera att rymma.

”Gick helt enkelt bara ut genom dörren”

Hon började lägga undan lite pengar från sin lön tills hon fått ihop så mycket att det skulle räcka till en utbildning till textilingenjör i Norrköping, som hon sökt och blivit antagen till. När kursstarten närmade sig så packade hon en väska och gick helt enkelt bara ut genom dörren för att aldrig mer komma tillbaka.

– Det är det bästa jag gjort. Efter utbildningen fick jag jobb på en korsettfabrik i Stockholm, och här blev jag kvar. Efter några år gifte jag om mig och det äktenskapet blev mycket lyckligt.

kvinna med väska
Dagnys första äktenskap slutade med att hon var tvungen att rymma för att kunna leva sitt liv fullt ut. Foto: Unsplash

Älskar stora kalas

En sak som hon gillar är stora kalas. När hon fyllde 106 år var det fullt hus hemma, det finns fortfarande kvar smörgåstårta i frysen, och snart är det kalas igen.

– Min syster fyller 95 år. Hon bor i Skåne så jag tar tåget dit, det ska bli trevligt även om kalaset gärna kunde varit större, avslutar Dagny Carlsson med ett litet skratt.

Next article