Start » Senior » Din bästa tid är nu!
Nu Börjar Livet

Din bästa tid är nu!

Eva Eriksson.
Eva Eriksson.
Förbundsordförande Eva Eriksson. Fotograf: Tomas Södergren

Äntligen finns nu alla möjligheter att göra de saker man inte hunnit med, orkat eller inte vågat sig på under tiden när man arbetade heltid. En av SPF Seniorernas viktigaste uppgifter är att se till så att ålder inte är ett hinder för att skaffa nya vänner, testa en ny hobby, påverka samhället eller åka på en oförglömlig resa. Vi arbetar för att det ska vara precis tvärtom – som senior ska man kunna göra det man vill, när man vill.

Samtidigt är vi alla olika, vi har olika intressen, behov och önskningar – det blir tydligare ju äldre vi är. För ens hälsa och livskvalitet är det viktigt att kunna vara fysiskt, mentalt och socialt aktiv. Men hur vi sen väljer att vara aktiva är upp till var och en. Som seniororganisation arbetar vi för att seniorer över hela landet ska ha möjligheten till ett friskt åldrande där livskvalitet står i centrum. Det gör vi genom föreningsaktiviteter som är roliga, meningsfulla och främjar hälsan. Men också genom att arbeta för bättre pensioner, bra bostäder och mer inflytande och valfrihet över den egna livssituationen på äldre dagar.

Det är viktigt med mental aktivitet, att känna sig behövd och att ha en meningsfull sysselsättning är betydelsefullt. Man kan och bör hålla hjärnan i trim genom att skriva, läsa och diskutera. En del sysslar med sin hobby eller passar barnbarnen, några reser eller studerar, andra jobbar vidare eller engagerar sig ideellt. Det finns oändliga möjligheter till ett aktivt liv som senior. Fortsatt delaktighet och inflytande i samhället tror jag är viktigt för fler än mig själv. Att engagera sig i lokal politik, kultur eller föreningsliv är exempel på det. Vi seniorer har en kompetens och erfarenhet som behövs i många olika sammanhang.

Fysisk aktivitet behövs för att kroppen ska behålla en god funktion och för att motverka sjukdomar. Att hålla igång kroppen bidrar till att man kan klara sig själv och göra det man vill. Det kan handla om allt från promenader och simning till boulematcher och dans. Sociala relationer och gemenskap likaså, här erbjuder vi som seniororganisation både gemenskap och varierande och roliga föreningsaktiviteter som frågesporter, matlagningskvällar, kurser och utflykter. Det är aldrig för sent att träffa nya vänner eller att lära sig något nytt.

Fortsatt delaktighet och inflytande i samhället är en annan grundsten i SPF Seniorernas arbete. Vi är seniorernas röst i samhället och arbetar för seniorers villkor och möjligheter att påverka samhället och sin livssituation. Runt om i kommunerna driver vi frågor om högre tillgänglighet och bra bostäder för seniorer. En del vill bo kvar hemma, andra vill flytta till någon form av seniorboende för seniorer – det behövs fler bostäder som passar oss seniorer. Vi arbetar också för valfrihet inom vård och omsorg, vi har tagit många tuffa beslut genom åren och det ska vi kunna fortsätta göra. En annan central fråga för oss är att pensionssystemet ska ge trygga och högre pensioner – så är det inte idag. För ett aktivt och gott seniorliv krävs att pensionerna hänger med i inkomstutvecklingen och ger en trygg privatekonomi, därför måste hela pensionssystemet renoveras.

Hos SPF Seniorerna har du alla möjligheter att skaffa nya vänner, intressen och kunskaper samt att påverka samhället. Varmt välkommen att engagera dig i en av våra föreningar!

Nästa artikel