Skip to main content
Start » Senior » DJ Gloria fyller dansgolvet vid 77 års ålder 
livet som senior

DJ Gloria fyller dansgolvet vid 77 års ålder 

Medan de flesta 77-åringar dragit sig tillbaka till ett stilla liv vänder DJ Gloria, även känd som Madelein Månsson plattor på natten och håller i träningspass om dagarna. Den här sjuttiosjuåringen låter inte åldern hindra henne från att träna, upptäcka ny musik, dansa och leva livet.

Madelein Månsson eller DJ Gloria blev DJ som sextioåring. Vändningen i livet kom efter att hennes man Bertil gick bort år 2009. Madelein vårdade honom under nio års tid. Från det att han använde rullator, tills han hamnade i rullstol. Det var många strokes, tior och besök på akuten.

– Det var mycket kärlek och vi tog en dag i sänder. Men det var enormt påfrestande på mig och jag började må sämre och sämre, säger hon. När Bertil gick bort hamnade Madelein i en depression. Hon ställdes inför frågor som ”Vad vill jag? Vad tycker jag om?” för hon hade ju bara sett till sin mans behov under en lång tid.

Ingen ursäkt att inte utveckla sig själv 

Hon bestämmer sig för att livet inte kan vara slut, och börjar på gym. Hon minns att hon tyckte det var hemskt, för hon hittade inga pass som var rätt och musiken var förskräcklig. Hon testade seniorgympa, men det var ännu värre. Madelein beslutar sig då för att utbilda sig till aerobicinstruktör vid SAFE och blir diplomerad efter att ha klarat både de fysiska och teoretiska kraven. Som 60-plussare befinner hon sig som jobbsökare utan erfarenhet. Hon låter sig inte nedslås och efter ett år får hon jobb på träningscenter Saga vid Mariatorget. Snabbt får hon ett rykte om sig. Det blir väntelista på träningspassen och folk fullkomligt älskar hennes musik. Där och då föds idén – jag kanske ska bli DJ!

Om att lära sig den tuffa vägen

– Men hur gör man? Kan man lära sig? Jag hade ingen aning, men jag visste att jag ville lära mig, säger hon. Hon ringde upp Amelia Adamo och bad henne sponsra henne med privatlektioner för att bli diskjockey. Från början var hon urusel, säger Madelein “DJ Gloria” Månsson själv. Hon fick sin första spelning vid en gala med 850 personer på Grand Hôtel i Stockholm. Därefter började hon göra marknadsundersökningar på spellokaler och spana in andra DJs. Hon kände att alla klubbar öppnade vid 23:00 en tid då hon ville gå och lägga sig – därför behövdes Glorias 50+ disco.

Men hur gör man? Kan man lära sig? Jag hade ingen aning, men jag visste att jag ville lära mig

Madelein Månsson, DJ Gloria

Madelein visste var hon allra helst ville spela, men det var ingen lätt match att komma in som senior DJ. Idag har hon spelat på de flesta ställen i Stockholm och runt om i landet från Göteborg till Falun.

– Ser du för ung ut får du vara beredd på att visa legitimation. Vi har sträng minimiålder på 50. Det är min åldersdiskriminering, skrattar Madelein.

Våga nytt och våga misslyckas

–Det viktiga är att våga följa de möjligheter som dyker upp i livet. Att våga misslyckas, menar Madelein. I hennes fall har hon ofta tänkt att det värsta som kan hända är om strömmen går under en spelning. Hon har även ställts inför svåra gig där ”misslyckandet” varit nära. Hon tar upp Regeringskansliets fest för några år sedan som ett exempel. Ingen började dansa. Hon visste inte vad de ville ha. Hon prövade låten ”Staten och kapitalet”. Tills en kvinna kom upp och bad om hårdrock. När hon sedan spelade AC/DC var kvällen räddad. Att de gillade hårdrock hade hon aldrig kunnat drömma om. Hon menar att alla borde se möjligheterna i sina liv. Om man känner att något fattas: ”Se till att skriv den där barnboken eller slå ett slag för klimatet. Vänta inte. Blir du lycklig av dans så dansa, för det ger endorfiner som är bättre än lyckopiller. Ge en främling ett leende, för du kan få ett leende tillbaka. Framför allt, slarva inte med dig själv – ät, sov och rör på dig. Det är vår skyldighet till oss själva, avslutar Madelein “DJ Gloria” Månsson. 

Next article