Skip to main content
Start » Senior » Du är senior, omfamna det!
Nu Börjar Livet

Du är senior, omfamna det!

En kvinna som sitter vid havet.
En kvinna som sitter vid havet.
avatar

Leon Giannaridis

Projektledare, Numera Mässor

Foto: Magnus Adolfsson.

Skulle du påtala för någon som är i 50 – 55 års åldern att de nu kan räknas in i gruppen seniorer så skulle många besvärat börja skruva på sig.

Det ligger givetvis mycket bakom denna ängslighet. Många är av olika anledningar oroliga över att bli och att betraktas som gamla, likväl en del berörs inte av det alls.

Vid en första tanke på åldrande förknippar många det med något negativt och därmed blir konnotationen på begreppet senior inte något positivt. Jag brukar låta det sjunka in lite innan jag tar upp ämnet igen. Finns det inga uppsidor med att bli äldre? Jo, det är klart att det finns.

Jag anser att detta är en attitydfråga som människor måste få bearbeta i sin egen takt. Dels gillar inte folk att bli satta i fack, och särskilt inte i ålderfack. Hos många finns det en inneboende syn på hur man såg sina egna föräldrar som gamla. Man känner sig själv inte sådär gammal och därmed identifierar man sig inte med begreppet senior.

Fint att bli äldre

I dag har vi ungefär tre miljoner seniorer i Sverige. Det är drygt 30 procent av befolkningen. Dessa människor är inga främlingar för oss. Det är våra närmaste vänner, kollegor, släktingar, föräldrar och många andra i vår närhet som är just seniorer.

Beklagligt nog så har det i Sverige under lång tid funnits en åldersfixering som slentrianmässigt fått som konsekvens att man har förknippat att blir äldre med något som är lite fult.

Detta är en osund hållning till begreppet ålder över huvud taget, av den enkla anledningen att den naturliga gången av livet är att bli äldre. Det är enkel logik enligt mig.

För även om alla blir äldre så stannar vi inte av. Vi mognar och blir ständigt mer erfarna. Vi skulle kunna säga att vi ständigt ”levlar upp” för att använda ett ungdomligt uttryck.

Detta är något vi måste hylla och värna om. Det är själva essensen av att börja prata om ålder i positiva ordalag i större utsträckning än vad vi gör idag.

Många positiva aspekter

Enligt mitt tycke är det något positivt och därför anser jag att det är dags att fylla begreppet med allt som är positivt med att vara senior.

För mig är en senior en människa med erfarenhet av livet, som ska ses och behandlas med respekt.

Något som vi bör ha i åtanke är att dagens senior är en helt annan människa jämförelsevis med för 30, 20 eller till och med för bara 10 år sedan. Vi tillhör inte våra föräldrars generation utan vi är summan av alla tidigare generationers äldre.

Bara det faktum att dagens seniorer generellt sett är friskare och hälsosammare än någonsin beror mycket på att de är väldigt pålästa och medvetna om vad de behöver göra för att bibehålla sin grundfysik.

Seniorerna har möjligheten att prioritera sin egen tid och fylla den med allt de själva väljer att aktivera sig med. Listan av aktiviteter kan göras hur lång som helst då seniorer inte utgör en homogen grupp. Dagens seniorer är en grupp individualister som förenas av att de har nått en högre ålder.

Nyfikenheten är en egenskap som jag avundas många seniorer. Många vill upptäcka och uppleva saker. I vissa fall vill man återupptäcka något nytt igen. Det kan handla om relationer, drömresor, utbilda sig, byta jobb eller att ta upp en gammal hobby igen och mycket annat.

Välkommen till Seniormässan

Sedan jag började arbeta med Seniormässan 2009 har jag dels fått omvärdera och sedermera ändra mitt eget synsätt på att åldras. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag var en av de människor med en osund inställning till att blir äldre men jag insåg ganska snabbt att jag har massor med roliga saker att se fram emot den dagen jag själv blir senior och att det handlar om att omfamna en ny fas i livet och ny nivå av självförverkligande. Och det är inspirerande!

Gillar ni resor, hälsa, kultur och att aktivera er med vinprovningar, speeddating, skrivarkurser och mycket annat? Eller vill ta del av våra två scenprogram med bland annat Malou von Sivers, Robert Wells och Catharinga Ingelman-Sundberg? I så fall hälsar jag er välkomna till Seniormässan för 25:e året i rad den 1-3 oktober på Stockholmsmässan. Att ha roligt har ingen ålder!

Du är senior, omfamna det!

Next article