Start » Senior » Eva Wikner: Stilikonen som lär mogna kvinnor att vara moderebeller
livet som senior

Eva Wikner: Stilikonen som lär mogna kvinnor att vara moderebeller

Foto: Ben Nilsson/Photobigben

Modellen och influencern Eva Wikner har inte tid med tråkigheter. Tiden är begränsad och det är viktigt för henne att göra saker som hon mår bra utav. Med sina röda läppar, långa gråa hårsvall och tyllkjolar vill hon inspirera fler till att våga sticka ut och göra det som de drömmer om.

Eva menar att det aldrig är för sent att leva livet. Hon berättar att kvinnor som följer henne på Instagram ofta skriver till henne och frågar om de vågar bära kläder som är ”ungdomliga” eller om den skarpa färgen på läpparna blir för mycket. Själv liknar hon åldrandet vid att skala lök. Med skalen som skalas av blir hon mer sig själv och den som hon alltid har varit.

Omvärldens blick på mogna kvinnor

Trots att hon varit i reklambranschen i ett helt liv var det först som 69-åring som Eva blev modell och influencer ”på riktigt” och signade ett modellkontrakt med en agentur. Hon har under sin långa karriär medverkat till att fler kvinnor i en tuff bransch får möjlighet att komma fram och sitta i ledande befattningar i mediesverige. Hon har skapat ett affärsnätverk med två andra kvinnor i Dalarna där hon stöttar kompetenta kvinnor och deras ställning på arbetsmarknaden. När hon sålde sin reklambyrå tappade hon själv sin identitet. Samtidigt insåg hon att samhällets syn på äldre gör det väldigt lätt att tappa både självkänsla och självförtroende. Men att klumpas ihop och behandlas som en homogen grupp som inte har någon identitet eller personlighet är inget som Eva vill kännas vid. För hon är överhuvudtaget inte redo att ”pensionera” sig och sitta på sofflocket.

Åldern spelar ingen roll

–Kvinnor blir osynliga när de blir äldre. Jag vill inspirera fler mogna kvinnor till att synas och ta plats. Det finns så många tabun kring åldrande. Många anser att en äldre kvinna bör vara lagom – inte bära rött läppstift eller ha långt hår, säger hon. För att bryta tabun och gamla synsätt startade Eva ett Instagramkonto. Där fotar hon sig själv i kläder som hon sparat genom åren, nya fynd och secondhand kläder och även ärvda kläder från sin mamma. Under pandemin tog kontot form och med sin kreativa ådra utvecklade hon en stil och känsla genom olika outfits. Hon fick fin respons och många nya följare.

Ha kul och våga utforska

–Det är verkligen en ynnest att bli äldre och göra de roliga sakerna, menar hon. Speciellt stolt är hon över kampanjen för Myrorna som hon medverkade i som modell. De hittade Evas Instagram eftersom hon taggat fynd hon gjort på Myrorna. Eva älskar second hand och hittar inspiration i att återälska både kläder och ting. Sedan är det ju även bättre både för miljön och ekonomin. Garderoben och hemmet blir så mycket mer personligt om man blandar andrahandsfynd och till exempel objekt som gått i arv med nyinköp.

Ta ut svängarna

–Våga utmana dig själv och våga ta ett steg till. Klä dig på ett nytt sätt och hitta nya kombinationer i garderoben. Framför allt våga mera färg och mixa färgerna, säger Eva som tips till den som vill förnya sin stil. Hon menar också att alla bör spara ett eller två plagg av det man köpt under det senaste året. Dessa kan läggas undan och tas fram igen efter fem år.

Kombinera gärna med olika accessoarer för en ny look. Självklart kan man bära ärmlöst med rynkiga överarmar. Det är bara att ta på sig
ett par stora örhängen som drar blicken åt sig.

Slutligen vill hon förmedla att äldre ska se på allt som de kan bidra med. Kläder kan göra vardagen roligare. Det viktigaste är att göra det som man drömmer om – det är aldrig för sent.

Nästa artikel