Skip to main content
Start » Senior » Funderar du på att ta hjälp i vardagen?
Annons
livet som senior

Funderar du på att ta hjälp i vardagen?

hjälp
hjälp
Foto: Poppy Photography för Seniorval.

Är det saker som börjar kännas svåra att göra själv? Eller är du bara intresserad av att veta vilket stöd du kan få om du framöver skulle känna behov? Här kommer tips på olika sätt att få ett stöd som passar dig under senioråren.  

Ansök om hemtjänst 

Den dagen du känner att det är sysslor i vardagen som börjar bli svåra att klara själv kan du ansöka om hemtjänst. Detta gör du hos din kommun. Du får kontakt med en handläggare för att berätta om dina behov och de gör en bedömning av vilket stöd du har rätt till. Du kan söka stöd för allt från service, som hjälp med att handla och städa, till omvårdnad, exempelvis hjälp att klä på dig, duscha eller promenadsällskap.  

Köp tjänster själv 

Ett alternativ till att ansöka om hemtjänst är att själv köpa hushållsnära tjänster. Många företag erbjuder liknande tjänster som hemtjänsten med klassisk hemservice och personlig omvårdnad. Vanligt är också att erbjuda sällskap.  

Till skillnad från hemtjänst är hushållsnära tjänster inte biståndsprövat. Det är alltså inte kommunen som utreder och bestämmer vad du behöver hjälp med, utan du själv. Vissa köper hushållsnära tjänster istället för att ansöka om hemtjänst för att de tycker att det är skönt att känna sig oberoende och helt själva få bestämma hur de vill ha det. 

Med skattereduktionen för hushållsarbete behöver det heller inte bli så dyrt. Hushållsnära tjänster kan vara billigare än hemtjänst om du inte behöver så mycket hjälp. Jämför kommunens priser för hemtjänst med företag som erbjuder hushållsnära tjänster för att se vad som blir mest fördelaktigt för dig.  

Kombinera hemtjänst med hushållsnära tjänster 

Du kan också kombinera hemtjänst med hushållsnära tjänster. Kanske finns det saker du vill ha hjälp med men som du inte fått beviljade av kommunen genom hemtjänsten, t.ex. extra städning, snöskottning eller mer sällskap. Företag som utför hemtjänst på uppdrag av kommuner erbjuder ofta även hushållsnära tjänster som tilläggstjänst. Eller så tar du hjälp från två håll.  

På sajten Seniorval.se finns en söktjänst där du kan hitta hemtjänst och andra tjänsteföretag för seniorer över hela landet. Där kan du även få tips och råd vad du ska tänka på för att hitta alternativ som passar dina behov och önskemål.   

Next article