Start » Senior » I Reumatikerdistriktet Göteborg är vi tillsammans, kom med du också!
livet som senior

I Reumatikerdistriktet Göteborg är vi tillsammans, kom med du också!

Foto: Reumatikerdistriktet Göteborg

Reumatikerdistriktet Göteborg är en mycket aktiv lokalförening som erbjuder gemenskap, stöd, ny kunskap och, inte minst, ett stort utbud av aktiviteter. Vårt distrikt och förening i Göteborg är en del av Reumatikerförbundet som består av 172 lokalföreningar indelade i 24 distrikt runtom i landet. Här kan medlemmar utbyta erfarenheter med andra i samma situation, bygga på sin kunskap kring att leva med en reumatisk sjukdom och ta del av en fin gemenskap.

–Vi finns till för att erbjuda stöd i vardagen för individer med reumatisk sjukdom eller sjukdomar i rörelseorganen. Vi har i dagsläget cirka 1600 medlemmar och är en inkluderande förening som präglas av en familjär och välkomnande atmosfär, säger Helena Masslegård, styrelseledamot i Reumatikerdistriktet Göteborg.

Helena Masslegård Styrelseledamot Reumatikerdistriktet Göteborg

Helena Masslegård

Styrelseledamot Reumatikerdistriktet Göteborg

Foto: Privat

Gemenskap och erfarenhetsutbyte

Helena Masslegård blev aktiv medlem 2010 då hon började delta i frigörande dans som föreningen arrangerar. Hon diagnostiserades med barnreumatism när hon var 6 månader gammal och har fått mycket stöd via Reumatikerförbundet.

–Det var tidigare svårt för mig att hitta en träningsform som passar mig, men när jag hittade till den frigörande dansen kände jag verkligen att jag kommit rätt. Jag har dansat i drygt tio års tid nu och stämningen i gruppen är alltid positiv och inkluderande. För min del har föreningen inneburit att jag ingår i ett sammanhang där vi både lär oss mer om hur vi kan leva med våra sjukdomar på bästa möjliga sätt och det finns alltid utrymme för skratt och gemenskap, säger Helena Masslegård, som brinner lite extra för frågor om medlemsvård.

Reumatikerdistriktet/föreningen Göteborg arrangerar bland annat utflykter, föreläsningar, inspirationskvällar, julbord, pubkvällar, after work och andra sociala aktiviteter. Föreningen bedriver även en mångsidig kursverksamhet som till exempel på temat ”Livet som sjuk” samt en uppskattad kurs om hur man går till väga för att söka medel från olika fonder.

Frigörande dans, yoga och bassängträning utifrån reumatikers behov

Som medlem i Reumatikerdistriktet/föreningen Göteborg får man tillgång till många roliga aktiviteter som erbjuds till reducerad avgift eller som ingår i medlemsavgiften. Via kansliet erbjuds även rådgivning och medlemmarna har dessutom möjlighet att söka bidrag till bland annat fotvård, massage, vattengymnastik och träningskort. Reumatikerdistriktet/föreningen Göteborg har under många år arbetat aktivt med integration. De erbjuder rådgivning på olika språk och arrangerar gemensamma månadsträffar.

Fysisk aktivitet är viktigt för individer med reumatiska sjukdomar. Vi erbjuder därför frigörande dans, bassängträning och medicinsk yoga som är särskilt anpassad utifrån reumatikers behov.

Helena Masslegård

– Många medlemmar har ett behov av stöttning i vardagen och värdesätter erfarenhetsutbyte med andra som har samma diagnos. Vi har därför diagnosgrupper för bland annat artros, fibromyalgi och artriter där man träffas, samtalar och utbyter erfarenheter, säger Helena Masslegård. 

Nästa artikel