Start » Senior » “Jag ser mig själv som “passionär”
livet som senior

“Jag ser mig själv som “passionär”

Foto: Tim Sobek

Christina Schollin har blivit synonymt med den svenska folksjälen och hon lyckas hela tiden fängsla nya generationer. Idag är hon 83 år, men vägrar kalla sig pensionär. Hon menar också att det aldrig är för sent att uppfylla sina drömmar.

Filmklassiker, julkalender, tv-serier och teater. Christina Schollins karriär sträcker sig över 70 år och hon debuterade redan som 18-åring. På senare år har hon dessutom satsat mycket på att bli en influencer och aktiv bloggare.
– För fem år sedan visste jag inte vad en influencer var och var tvungen att googla. Jag är väldigt glad över att kunna inspirera, tipsa eller lära andra människor. Det ser jag som en fin uppgift och jag får hela tiden bevis på att jag gör något bra. Idag har jag runt 90 000 följare på Instagram och jag tror de flesta följer mig för att jag utstrålar positivitet och glädje. Vi behöver ljus och glädje efter året som har varit.

Nya fans

Christina Schollin får ständigt nya fans och flera har kunnat se henne i både “Wahlgrens värld” och underhållningsprogrammet “Masked singer”. Hon har automatiskt blivit ett namn för yngre generationer, men trots sina 83 år så gillar hon inte ordet ålderdom.
– Jag tycker man ska sysselsätta sig med bra saker fast du blir äldre. Även om du inte kan göra det du gjorde när du var yngre, så har du oftast tid att hitta värdefull sysselsättning. Jag har alltid projekt igång och tycker aldrig det är för sent att uppfylla sina drömmar.

Om jag på något sätt kan vara en förebild för äldre, så gör det mig väldigt glad.

Ägna sig åt sina passioner

Det är verkligen en nödvändighet för Christina att vara aktiv och att hålla igång. Det gäller både kropp och själ. Hon lägger också mycket fokus på att försöka hålla sig så frisk som möjligt.
– Ja, det är verkligen ett heltidsjobb. Jag tar reda på hur man ska äta eller motionera för att må bra. Om man råkar bli sjuk så gäller det att försöka tänka lite mer positivt och inte gräva ner sig. Jag har själv fått artros i knäna, men jag tänker inte att det är kört. Jag tog reda på hur jag kunde behandlas och hittade bra övningar på nätet.

Christina vill göra det bästa av tillvaron och ibland känner hon nästan att barnen börjar bli äldre än vad hon själv känner sig. Med det menar hon också att man inte ska stirra sig blind på siffran som en ålder kan innebära.
– Jag har myntat ett eget uttryck som jag brukar gå efter – “när man blir äldre så blir det plötsligt väldigt bråttom att hinna ta det lugnt”.

Jag tycker aldrig man ska glömma bort att inte stressa. Det är farligt. Man ska inte pensionera sig, utan ägna sig åt sina passioner. Därför ser jag mig själv som “passionär”.

Nostalgitrippar är vackert

Christina Schollin medverkar i flera tv-uppsättningar och i oktober kommer en fortsättning på den gamla julkalendern “Panik i tomteverkstan”. Snart ska hon dessutom börja repa inför en stor roll som hon tyvärr inte får avslöja några detaljer kring.
– Det är hemligt än så länge, men ett jättespännande projekt som förmodligen kommer pågå fram till nästa sommar. Jag kan i alla fall säga att det blir skådespeleri.
För två år sedan kom Christina Schollins första biografi ut och en till är troligen på väg. Det kan antingen bli en kärleks, minnes eller matbok, menar hon. Ett annat projekt som Schollin precis avslutat är att scanna in alla bilder som har tagits under årens lopp.
– Det var verkligen en nostalgitripp som heter duga. Bilder och händelser som jag hade glömt bort. Ibland behöver du göra något liknande för att komma ihåg det vackra i livet och jag rekommenderar verkligen fler att ta tag i det. Jag blir glad av upptäckten att jag har levt ett så rikt liv och är tacksam för alla upplevelser. Det är såklart viktigt för mina barn också.

Fundera över sina livsmål

Livskvalité är ett vackert ord, säger Christina Schollin. Men det är också viktigt att se till sig själv vad ordet innebär.
– Ta reda på vad du själv menar med livskvalité. För vissa är det att äta nyttigt och hälsosamt. För andra är en slags nyvunnen frihet det bästa.

Nu efter pandemin är det särskilt viktigt att fundera på sina mål, eftersom du har varit så begränsad och inte kunnat leva normalt. Men också planera för en skön och betydelsefull ålderdom och inte vänta tills det kan vara försent.

Nästa artikel