Start » Senior » Nytt jobb som 55+
jobb

Nytt jobb som 55+

jobb som senior
jobb som senior
Foto: Getty Images

Med rätt verktyg, kompetens och synsätt kommer du långt i sökandet efter nytt jobb. Att sedan addera ett stöttande nätverk som coachar på individnivå kan vara det som avgör.

Det kan ha gått många år sedan man sökte jobb senast och att sätta sig in i hur marknaden fungerar idag är viktigt. Marknaden går mot att bli mer och mer konsultbaserad och det finns nya perspektiv och anställningsformer att ta till sig. Många arbetsgivare väljer att ta in en konsult med rätt kompetens för ett specifikt projekt istället för att anställa. Begrepp som interim-konsult, gig-konsult och egenanställd är idag mer norm än undantag hos många rekryterande företag och man måste förstå vad marknaden efterfrågar för att bredda möjligheten för arbetsgivarna att kunna anlita just sin kompetens.

Fokusera på rätt sak

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att det i snitt tar 400 dagar för en person i 55-års ålder att matcha med ett nytt jobb. Det är alltså normalt att det tar lite tid och kan kännas svårt att hitta rätt efter att inte ha sökt jobb på många år. För att optimera sina möjligheter måste man sätta fokus på vad man kan erbjuda och anpassa sitt erbjudande till vad arbetsgivarna söker. Att bolla idéer med likasinnade, ta del av erfarenhet och gemenskap i nätverk och att engagera sig i relevanta forum är en bra start. Därtill är det viktigaste att ha en tydlig och uttalad målsättning när man söker nytt jobb 2019.

Palle Gustafsson är CEO och grundare av nätverket AddAge. Foto: Olle Torgny

– Det är som Nalle Puh säger ”Det bästa är att veta vad man letar efter innan man börjar leta efter det”, säger Palle Gustafsson, CEO och rekryterare på AddAge.

Nätverk gör skillnad

AddAge är ett nätverk för arbetssökande från 45 år och uppåt, en grupp som ofta åldersdiskrimineras trots rätt kompetens. Här erbjuds medlemmar en gemenskap med andra arbetssökande, rådgivning och coachning på individnivå, något som inte är prioriterat för målgruppen hos Arbetsförmedlingen. AddAge har även en matchningstjänst för rekrytering.

– Tillsammans skapar vi rätt förutsättningar att söka nytt jobb. Att träffas på månadsmöten och bolla idéer vidgar vyerna och skapar nya möjligheter. Kanske är det den sökandes syn på anställningsform som är problemet och lösningen är att erbjuda sin kompetens som egenanställd konsult, säger Palle.

Checklista för arbetssökande:

1. Sätt upp tydligt personligt mål och mål för karriären
2. Skapa ett CV på max två sidor trots all din erfarenhet och en mall till personligt brev som du sedan anpassar
3. Bli medlem i nätverk
4. Optimera din LinkedIn-profil & lägg jobb-bevakningar på jobbsökarsajter
5. Marknadsför dig genom dina nätverk så att andra medlemmar kan hjälpa till & gå på nätverksträffar. AddAge har träffar varje månad för medlemmar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg & Sundsvall


Nästa artikel