Start » Senior » Jobbet, maten och golfen i balans för välbefinnandet
Senior

Jobbet, maten och golfen i balans för välbefinnandet

Eftersom Jesper Aspegren haft turen och förmånen att få jobba med det han tycker är roligt ser han ingen anledning till att sluta jobba.  

– Jag vill jobba tills jag dör men jag vill inte jobba ihjäl mig, säger han.

Känd från TV

Vi känner igen honom från flera populära tv-program under 90-talet bland annat Antikrundan, Aspegren mitt i maten och Gomorron Sverige. Sedan dess har han synts som På spåret-vinnare och flera inhopp i Bingolotto. Nuförtiden jobbar Jesper Aspegren mest som skribent och moderator. I mars leder ha den partipolitiska debatten på Seniormässan i Göteborg. 

Det finns en berättelse hos alla människor

– Att få arbeta med det man tycker är roligt är en viktig del i välbefinnandet. För mig är det också viktigt att få skärpa till sig inför olika arbetsuppgifter. Det är faktiskt en aning lustfyllt att våndas för att sedan leverera, säger han.

Den långa erfarenheten från radio och tv har gett honom stor respekt för publiken och han vill alltid göra ett bra jobb. Det roligaste är att få möta publiken och prata med de enskilda personerna. Det är då som det kan hända något speciellt. 

– Det finns en berättelse hos alla människor och det är viktigt att den människan som berättar blir lyssnad på. Vi utvecklas genom att vara tillsammans i verkligheten, säger Jesper Aspegren.

Viktigt att hänga med i tekniken

Han menar att det är viktigt att mötas i de fysiska rummen och inte bara i de digitala. Det är så lätt att man förlorar sig i telefonen eller läsplattan och inte ser de som finns runt omkring. Självkritiskt berättar han att även han hör till de teknikfrälsta som använder telefonen som en förlängd arm.

– Jag har allt i olika appar i telefonen; larm, stereo och jobb. Mina barn skickade en app till mig som räknar ut hur länge man är uppkopplad varje dag. Jag fick ta bort den, resultatet var så högt att jag inte ville se det, säger han.

Det är viktigt att hänga med i utvecklingen och lära sig nya saker

Han är en del av den första generationen med uppkopplade seniorer och även om han kan vara kritisk, är han inte teknikfientlig. 

– Det är viktigt att hänga med i utvecklingen och lära sig nya saker. Så länge det dagliga samtalet inte tappas bort, menar han.

Jesper Aspegren lever ett fritt och anpassningsbart liv trots sitt arbete. Eftersom han är sin egen chef kan han njuta på golfbanan under soliga dagar för att sedan lägga arbetstimmarna på kvällen. Golfen har alltid haft en stor plats i hans liv sedan han började spela som elvaåring på 60-talet. Från hemmet i Falsterbo är det aldrig långt till en energigivande runda. 

Passion för mat

– Jag reser också gärna iväg på golfresor, helst till Storbritannien. Man kan tro att det är snobbigt när man ser de exklusiva klubbarna på ytan, men så är det inte. Senast var jag på en anrik golfklubb i Skottland och deras enda motto var ”Be nice to people”, det var fint, berättar han.

Det är nog få som undgått Jesper Aspegrens passion för mat och matlagning. Tv-program och ett flertal kokböcker har skvallrat genom åren och intresset finns fortfarande kvar. Han lagar mat varje dag när han är hemma och lagar helst något sunt av det han hittar i kylen. 

Jag äter allt utom smörgåstårta

– Jag äter allt utom smörgåstårta, det är som att äta allting på smörgåsbord samtidigt! Det saknar fullständigt respekt för råvarorna, säger han och tillägger sen att stekt lever inte heller är någon favorit direkt.

Ju äldre han blir, desto mer funderar han på vad han äter. Han vill äta mat som gör att han lever länge och inte får några krämpor. Det är viktigt att göra vad man kan för att få vara frisk. Ett ansvar inte bara sig själv, utan också för barn och barnbarn. 

– Jag är ju uppväxt på grädde och smör, men nu är jag mer måttfull. Man lägger på sig lättare när man blir äldre så man måste vara försiktig, säger han.

Nästa artikel