Start » Senior » Leif “Loket” Olsson: Så håller du huvudet i trim
Senior

Leif “Loket” Olsson: Så håller du huvudet i trim

Det är snart 20 år Leif ”Loket” Olsson drog sig tillbaka som programledare för det enormt populära programmet Bingolotto.  Idag har han hunnit fylla 75 och lever inte ett fullt lika hektiskt liv som då han var yrkesverksam. Men passionen för bingon finns fortfarande kvar och som pensionär engagerar han sig för Idrottens bingo.

– Verksamheten har sina lokaler öppna större delen av dygnet. Jag leder bingon i lokalen på Kungsgatan i Göteborg en dag i veckan. Tack vare min popularitet i bingokretsar lockar jag många människor.

Överskott till idrottsföreningar

Idrottens bingo har över 20 bingohallar runt om i Sverige. Verksamheten drivs inte av något privat vinstintresse, istället går allt överskott tillbaka till de idrottsföreningar som har ett bingotillstånd.

”Göteborgs idrottsföreningar ska vinna pengar”

– Så det får inte bli alltför mycket vinster för de spelande. Det är ju meningen att Göteborgs idrottsföreningar ska vinna pengar. Inte bara skänka dem till Idrottens bingo, förklarar Leif ”Loket” Olsson med både allvar och humor i rösten.

Bingospelets ”Mecka”

Just den bingohall som Leif ”Loket” Olsson befinner sig i är den största i Sverige och enligt honom själv bingospelets ”Mecka”. Människorna som lockas dit är en blandad målgrupp som består av både ungdomar och äldre.  Det spelas med pappersbrickor men också en mer digital skärmvariant som av de spelande ibland upplevs ge fler vinstchanser. 

”Det är ett slumpspel så det finns inga garantier”

– De digitala brickorna är självspelande och därför kan det vara många i gång samtidigt. Fler brickor ger självklart fler vinstchanser. Men det är ett slumpspel så det finns inga garantier, vem som helst kan bli nästa vinnare.

Leif Loket Olsson. Foto: Catharina Fyrberg
Foto: Catharina Fyrberg

En viktig gemenskap

Leif ”Loket” Olsson understryker hur viktigt bingospelet är för många äldre. Han beskriver hur det skapar en social gemenskap och samtidigt hjälper de äldre att hålla hjärnan pigg och alert.

– Bingon är ett av de bästa hjälpmedel som finns för att hålla huvudet i trim.

När Leif” Loket” Olsson är på plats i Idrottens bingos lokaler är det många som vill få en pratstund med den välkände profilen. Och är det någon som är på tillfälligt besök i verksamheten tar sig Leif ”Loket” Olsson tid att utbyta några ord.

Spelandet blir det centrala

Ibland blir det till och med en bild tillsammans med besökarna och bingospelandets främste frontfigur. Men tiden är begränsad, spelandet är det centrala förklarar Leif ”Loket” Olsson med eftertryck.

– Människor kommer till Idrottens bingo för att spela och äta, det är viktigt att de får tid för det.

Ett stort hästintresse

Han minns tillbaka hur han vid det första besöket fick prata sig varm för de ergonomiska fördelarna med en stol. Under den kommande seniormässan är planen att Leif ” Loket ”Olsson ska leda bingospel.

Inför mässan svarar den rutinerade bingoledaren att han ”inte har några särskilda förberedelser” inför besöket. Med andra ord finns det tid över till annat. Och på frågan vad Leif ”Loket” Olsson lägger tiden på utöver bingospelandet presenterar han ännu en fritidssysselsättning.

– Jag har ett stort hästintresse och äger många travhästar. Jag springer ju inte med dem men jag brukar försöka se så många tävlingar som möjligt. 

Nästa artikel