Skip to main content
Start » Senior » Lev här och nu!
Livet som senior 2020

Lev här och nu!

Lady Silver. Foto: Fredrik Göras / Socialminds.
Anita Looström kunde inte ana att livet som senior skulle vara så här roligt. För några år sedan när Anita gick med i en hopprepsgrupp för seniorer blev hon upptäckt av en reklambyrå och började modella. Med hennes silvriga hår, atletiska yttre och positiva utstrålning kan man förstå varför. Det dröjde inte länge innan byrån Socialminds la märke till henne och erbjöd henne en ny karriär som influencer under namnet Lady Silver. Idag har hon över 20 000 följare och lever livets liv.

– Jag träffar många inspirerande och roliga människor i alla åldrar och njuter av livet varje dag. Jag har tur som är så pass frisk att jag kan vara aktiv varje dag och det tar jag vara på. Två dagar i veckan leder jag ett gympapass för seniorer, utöver det så går jag på yoga och dans. Är det en dag utan något pass så tar jag mina stavar och går ut och går. Att röra på mig är nummer ett för mig.

Kulturella inslag varje vecka

Anita har även ett rikt socialt liv. Hon träffar sina barn och barnbarn och hon äter lunch med sina väninnor. 

– Vissa lördagar går jag till Akademibokhandeln som bjuder in olika författare som pratar om sina böcker. Jag är även med i en kulturell förening, Nordens ljus, som bjuder in till alla möjliga saker. Där får jag min kulturella dos.

Våga testa något nytt

Ålderstrappan behöver inte bli så brant om man ser till att hålla igång muskelaktiviteten. 

– Muskler försvinner om man inte håller igång. Alla kan träna på sitt sätt och i sin takt. Idag finns det många ställen som vänder sig till seniorer. Förutom att du stärker muskulaturen och rörligheten träffar du andra i samma ålder vilket många gånger kan berika ditt liv.

– Skillnaden mellan oss seniorer och andra grupper på gymmet där jag har mina klasser är att vi dricker kaffe tillsammans efteråt, säger hon och skrattar.

Lev livet idag

Anita har arbetat som barnmorska i 45 år och gick i pension tre månader innan hon fyllde 70 år.

– Min dotter skulle få sitt första barn och jag kände att det skulle vara ett bra tillfälle att gå i pension då. Det hade även börjat bli väldigt stressigt på arbetet. Idag har jag en frihet som jag inte har upplevt tidigare. Jag rör mig ute bland människor, jag har inte bråttom och jag är frisk. Min pension kommer in varje månad, den är inte stor men jag har heller inte några stora utgifter.

Lev i nuet

Anita har många runtomkring henne som är inte är lika friska och hon har gått på många begravningar. Därför är det viktigt för henne att leva här och nu och att inte tänka på vad som kommer att ske senare.

– Jag lever ett fantastiskt liv. Varje morgon pratar jag med mig själv – jag har en hel dag framför mig och den här dagen ska jag leva. Jag lever mycket här och nu och tänker inte på vad jag ska göra i framtiden.

Idag lever jag, men jag vet ingenting om nästa dag. Man vet inte vad som händer i kroppen så lev livet idag.

Klä dig hur du vill och inte hur du borde

Det finns många fördomar om åldrande, att man inte kan göra vissa saker eller klä sig hur man vill. Men det tycker Anita att man ska strunta i.

– Jag är inte rädd att sätta på mig ungdomliga kläder och väljer ofta färgglada och mönstrade kläder. Men många äldre vågar inte.  Jag säger- tänk om! våga klä dig annorlunda. Vad spelar det för roll om det är unga modeller på bilderna, låt det inte hindra dig.

Sluta tänk att du inte kan ha på dig vissa kläder för det kan du. Det finns inga begränsningar, det är bara att våga testa. Glöm inte att åldern sitter inte i huvudet!

Next article