Skip to main content
Start » Senior » Lev livet fullt ut
Nu Börjar Livet

Lev livet fullt ut

Helen rullar en sten
Helen rullar en sten
Helen, grundare Singel i Sverige. Foto: Privat

Det finns en ensamhet och tomhet inombords som vi alla känner av och till. Hos vissa kan det växa och leda till psykisk ohälsa. Men det går att bryta genom att träffa människor i det verkliga livet

Många som når pensionsåldern vill fortfarande vara aktiva och jobba. Idag stängs man ute så fort man når pensionsåldern. Inte bara det att man måste sluta jobba, man blir även av med alla försäkringar, kan inte ta lån och telefonen blir tyst.

– Slutar du arbeta dör allting. Det är en struktur i vårt samhälle som måste förändras. Arbetslivet är för många inte mellan 30 och 65 år längre, utan 30 och 90 år. Det finns så mycket erfarenhet och kompetens som vi kan dela med oss av till den generation som är fullt aktiv. Arbetslivet måste förändras, framförallt inom de statliga och kommunala förvaltningarna, menar Morgan Andersson, verksam i organisationen Singel i Sverige som anordnar singelträffar runtom i landet.

Det är viktigt att höra till. Ensamheten har blivit mer utbredd och det blir allt svårare att träffa nya vänner och bekanta idag. Alltför många änkemän, änkor och frånskilda upplever att umgänget tunnas ut eller försvinner snart efter att de blir ensamma.

– Det är framförallt männen som är den största orosfaktorn i samhället idag. Kvinnor tar många gånger initiativ och ger sig ut och socialiserar med sina väninnor. Men för männen stannar det av.  Jag tror att det beror på att de inte tror på sin egen sexualitet. De tappar ofta sitt självförtroende när de inte kan vara tillsammans med en kvinna på det vanliga sättet. En del isolerar sig, blir bekväma, blyga och andra tar till flaskan, berättar Helén Andersson, grundare av Singel i Sverige.


Helen och Morgan, grundare Singel i Sverie. Foto: Privat

Singelträffar skapar relationer

Ensamhet är skambelagt. Man vågar inte tala om att man är ensam av rädsla för att betraktas som en misslyckad människa. Många vågar inte ge sig ut, då syns det att man är själv. Men hur kan man vara ensam bland 2,3 miljoner singlar?

– På singelträffar träffas man och umgås. Många upplever en ny glädje i livet och får nya vänner för livet. Även om singelträffar inte bara har som syfte att skapa kärleksrelationer utan även vänskapsrelationer, så leder det många gånger till särboförhållanden. En del gifter sig och flyttar ihop.

Men i dagens samhälle ses man mer på helgerna, speciellt om kvinnorna får välja. De vill inte sköta om någon annan. För många har bekvämligheten och egoismen blivit stor.

Next article