Skip to main content
Start » Senior » Livet som senior med PRO
livet som senior

Livet som senior med PRO

Häromdagen gick jag och köpte en glass i en liten kiosk precis bredvid vattnet. Jag gick förbi människor i olika åldrar som alla tog bilder, kanske för att dela i sociala medier som ett sätt att visa gemenskap och vänskap med varandra. Jag älskar verkligen sommaren då Sverige visar sig från sin bästa sida. Våra underbara sjöar och hav öppnar sig för badsugna, eller sådana som jag som gärna läser en bok på stranden. Picknickfiltarna ligger utbredda i våra parker och på stränder, många får vara lediga och kanske besöka en kompis de inte sett på länge. 

Åsa Lindestam

Ordförande, PRO

Foto: PRO

Men sommaren kan också innebära att ensamheten gör sig påmind. Trots att man vet att allt man läser på internet inte är sant, och trots att man nog vet att bilden man ser på Facebook kanske inte är hela sanningen så kan det väcka svåra smärtsamma känslor.

Varför har inte jag någon att äta glass med i det fina vädret? Det är här PRO kommer in. För vi är en organisation som bygger gemenskap mellan människor och driver politiska frågor som gynnar Sveriges pensionärer. 

Jag heter Åsa Lindestam och jag är nyvald ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO. Fram tills alldeles nyligen var jag förste vice talman men överger nu riksdagen efter två decennier. Jag är förskollärare i botten, blev tidigt rektor för ett antal skolor och förskolor. Det är det jobbet jag nu går ifrån för att bli pensionär.

Jag blir så stolt när jag får ta del av historier från PRO:s medlemmar som handlar om att människor träffas i gemenskap och umgås i någon av våra föreningar och göra olika aktiviteter ihop. Nyligen träffade jag en medlem som gått med i PRO golf, en särskild förening för de som älskar att golfa. Hon hade aldrig tidigare vågat prova golf, men testade att hänga med sin vän när det var i ett PRO-sammanhang. 

Det är exakt det här som gör att jag ser fram emot mitt nya uppdrag som PRO:s ordförande. Vi gör skillnad på riktigt i människors vardag och det är guld värt.  Sommaren betyder också en omstart för många människor. De som jobbar passar på att byta jobb, yngre människor i skolåldern börjar en ny årskurs till hösten och för många äldre lockar våra aktiviteter. Till hösten kommer man igång med det där nya man tänkt sig. 

I Sverige har vi också chans till en omstart i september. Riksdagsvalet skulle kunna innebära en nystart för svensk politik. Något jag tycker vi behöver efter den turbulens som har rått den här mandatperioden. Det finns en stor chans att få upp pensionärernas frågor på den politiska agendan. Vi på PRO driver aktivt att det är dags att höja den allmänna pensionen, att äldreomsorg måste blir bättre och sänkta kostnader för tandvård. 

Oavsett vem som får bilda regering efter valet vill därför jag uppmana samtliga politiker: höj den allmänna pensionen! Politisk handling är det som kommer göra skillnad för de pensionärer som har det svårt ekonomiskt. Det ska vi inom PRO kämpa för, både innan och efter valet. 

Så till den blivande statsministern, här är ett löfte från mig: Vi hörs!

Next article