Start » Senior » Nu är jag redo för vintern!
Annons
News

Nu är jag redo för vintern!

Foto: Shutterstock

Nu har det hänt igen. Vintern har överraskat oss alla.

I alla fall i de södra delarna av Sverige verkar det som att snön tar oss på sängen varje år – om den kommer. Det är inte alltid snöröjningen är på topp när snön överraskar. Och ska du själv skotta så krävs lite förberedelse. 

Kläder som både är varma och som man kan röra sig i 

Underställ på. Och bra skor. Dessutom kan det vara bra med broddar på skorna.

Kläderna som passar för snöskottning passar lika bra på promenaden.

Att vara ute i naturen och gå promenader är bra för både kropp och själ – oavsett tid på året. Men vintern kan också vara utmanande för en del äldre. Inte minst när kroppen inte fungerar lika bra som tidigare. Och risken är att man fastnar inomhus när isen ligger blank på vägen till och från hemmet. Där har PRO en uppgift att se till att kommunerna gör sitt yttersta även för oss fotgängare. Alla måste kunna ta sig ut!

Åsa Lindestam

Ordförande, PRO

Foto: PRO

Folkhälsomyndigheten har nyligen kommit med positiva besked om äldres psykiska hälsa

Det visar sig att över 80 procent av de som är äldre än 85 år upplever ett gott psykiskt välbefinnande. I gruppen 65–84 år ligger det på över 90 procent. Dessutom har det ökat jämfört med under pandemin. Kan det ha med att vi kände oss instängda på ett helt annat sätt under den första delen av pandemin? Att vi nu känner oss
mera fria.

Nu närmar sig julhelgerna

Det är mörkt men trots rusande elpriser tänds juldekorationer och ljusslingor för att lysa upp. Julen är något som många ser fram emot och andra inte. Årets julklapp är det stickade plagget. Som en varm kram att ge till sina nära och kära beskrivs det. Ett starkt symbolvärde. Och så roligt med ett ökat intresse för hantverk. När jag har tid så gillar jag att både sticka och virka.

Många längtar efter snön. Inte minst barnen. Och är barnbarnen med ute får man inte vara still länge. Och visst måste vi ta vara på naturen även under vinterhalvåret. När snön kommer blir allt lite ljusare till exempel. Man kan liksom se i mörkret. Och behöver du spara på el kanske en snölykta kan vara en idé. Finns det nåt mysigare än dessa handgjorda små torn av snöbollar. Kanske blir det till och med snöbollskrig efteråt?

Nästa artikel