Start » Senior » Så blir du starkare, snyggare och smartare
Senior

Så blir du starkare, snyggare och smartare

Med ett stort leende dyker Susanne upp till intervjun. Hon är iförd vita träningskläder och har rosa jympaskor på fötterna. Hon ser pigg, fräsch och förväntansfull ut. Vi ska prata om träning, mindfullness och välmående, ämnen som ligger Susanne varmt om hjärtat. Hon har just avslutat ett träningspass och har en timme till förfogande innan det är dags för nästa pass.

Tränar varje dag

Susanne tränar varje dag och förutom att leda gruppträning tycker hon mycket om att promenera i naturen, gärna i sällskap av sin hund. Tennis och golf tillhör favoritsporterna som hon varvar träningen med. Ja, och så får vi så klart inte glömma bort att nämna dansen. 

– Jag har alltid älskat att dansa! Dans är bra träning som gör en riktigt glad.

Därför tvekade hon aldrig när hon för tio år sedan, 62 år gammal, blev tillfrågad om att ställa upp i Let´s Dance.

– Jag sa bara ja ut utan minsta eftertanke. Att medverka i programmet var bland det roligaste jag gjort. Vi tränade flera timmar varje dag och jag har nog aldrig sovit så bra, säger hon med ett skratt.

Nyfikenhet är nyckeln

Nyfikenhet och positiv inställning i kombination med en aktiv livsstil är och har alltid varit grundläggande för Susanne. Hon är aktivare än någonsin med bland annat träning och föreläsningar och en stundande årlig inspirationsresa som hon är med och anordnar. Där presenteras deltagarna för Susannes nyvunna intresse för bridge.

– Att spela bridge är superkul. Bridgespelandet ger god hjärngympa och gör mig hjärnstark. Det är minst lika viktigt att också träna knoppen.

Kvinna som springer
Det är minst lika viktigt att träna fysiskt som psykiskt, och Susanne förespråkar att vara nyfiken i allt man tar sig an. Foto: Unsplash

Sluta aldrig att utvecklas

Att ständigt prova nya saker ligger för Susanne som aldrig har funderat på att luta sig tillbaka och gå i pension. Istället väljer hon att fortsätta utvecklas och låter sig ständigt inspireras. För ett år sedan började hon att spela piano och tar regelbundet lektioner vilket hon inte gjort sedan hon var barn.

– Min mamma var alltid nyfiken och sa alltid ja. Hon ville ständigt lära sig nya saker. Den andan är jag uppväxt med och det har format och inspirerat mig.

Hon understryker att varje person genom sina val skapar olika möjligheter.

– Kom ihåg att det är ditt liv det handlar om och att det är du som gör de avgörande valen.

Varje dag är en möjlighet

Att införa goda rutiner i sitt liv menar hon är ett aktivt val som hon har gjort och som får henne att må bra. För egen del har hon vardagliga rutiner utan stress som hon trivs med och den här morgonen har hon precis som alla andra morgnar börjat med en promenad. Rekreation och rörelse är grundläggande i vardagen liksom de njutfulla morgonrutinerna.

– Jag ser varje dag som en ny möjlighet att göra livet ännu lite bättre.  

Själv börjar hon varje dag med att tända ljus, lyssna på skön musik och att äta en ”god och vacker frukost” som Susanne beskriver det. Där har frukt och grönt tillsammans med fullkornsbröd sin självklara plats.

– Att duka upp en god frukost och äta den i lugn är en ovärderlig start på dagen som får mig i bra balans.

Susanne Lanefelt
Alla är olika och har olika förutsättningar, men Susannes rutiner har gjort henne pigg och lycklig. Foto: Linda Tham

Morgonrutinerna är heliga

Frukosten följs av kroppsskrubb och ett väldoftande lavendelbad. Morgonrutinerna är heliga för Susanne. När det är avklarat är hon redo att möta dagen.

Alla är olika och har olika förutsättningar, men det här fungerar för mig. Man ska göra det man tycker är roligt och mår bra av. Det är härligt att bli fler år i livet och förhoppningsvis kunna känna lyxen att själv välja vad man vill göra. Det viktigaste för mig är familjen och vännerna det är stor prioritet på våra härliga barnbarn. Det är lätt att leva sunt, det handlar om att fatta beslut och plocka guldkorn i livet!

Nästa artikel