Start » Senior » Pappa hade behövt ett gym – men möjligheten saknades
livet som senior

Pappa hade behövt ett gym – men möjligheten saknades

Foto: Unsplash
avatar

Katja Ekvall

Grundare av Activage

Foto: Patrick Degerman

Min pappa var en livsglad senior. Efter ett aktivt yrkesliv skulle han ha gott om tid. Gott om tid att ägna sig åt det som fått stå tillbaka under åren – resa mer, spela golf, läsa. Njuta mer, som så många ser fram emot när de går i pension.

En vändning – som flera drabbas av

Tyvärr blev det inte så. Pappa drabbades av sjukdom. Pensionärsplanerna fick ändras, som för många andra. Familjen försökte stötta och hjälpa honom att hitta livsnjutning och välmående, så gott det gick.

Så, vad har detta med gym att göra? Jo – i takt med att pappa blev allt sämre sökte vi en duktig personlig tränare som kunde träna med honom. Enkel, men rolig och utmanande träning ett par gånger i veckan.

Att bara vilja ”må bättre” räckte inte

Men åter igen blev det inte riktigt som tänkt. Det var svårt att hitta en tränare som hade både kunskapen och viljan att jobba med en senior. Målsättningen att ”bara må bättre” var inte utmaning nog.

Hur såg det då ut på gym som erbjöd med seniorträning? En del serverade kaffe och skruvade ner volymen när det var dags för seniorpasset. Den gemensamma faktorn var genomgående att ingen hade tagit ett helhetsgrepp kring den stora, och växande, gruppen seniorer.

Överallt var det gym där proteinpulvret flödade, stirrande speglar i en kakafoni av ljud och ljus. Människor med litet överseende ifall man behövde extra tid vid någon maskin. Visst fanns det gym som hade en viss anpassning för seniorer, men en viss anpassning räcker inte. Än idag är inte senioren den huvudsakliga målgruppen för de flesta gym.

59 eller 94? Spelar det någon roll?

Studier visar att det är viktigt att fortsätta utmana musklerna genom hela livet. Det gör du genom att träna rätt. Träning anpassad för dig oavsett skador eller sjukdomar. Utformad av professionella och välutbildade tränare.

Trenden för seniorträning har äntligen börjat vända. Idag finns det äntligen gym som har träning som är anpassad för seniorer! Åldern spänner många gånger från 59 till 94 år och erfarenheten varierar. En del har gått på gym tidigare, men de flesta har aldrig tränat förr och är nu flitiga besökare. En välkommen förändring på marknaden!

Det krävs mer än bara ett gym

Då jag upptäckte att jag inte kunde hjälpa min pappa, blev det ett personligt mål för mig att skapa ett tillgängligt träningskoncept. Ett koncept för seniorer som ännu inte hittat hem i träningen.

Den positiva sidoeffekten är tydlig. Umgänget! Seniorer som tränar på gymmen hittar ofta på saker vid sidan om träningen. De aktiverar sig i allt från bokcirklar och dramakurser till boulespel. Precis som när de jobbade får de chansen till ett naturligt socialt sammanhang igen!

Öka ditt välmående med seniorträning!

Efter att ha sett hur seniorer som tränar faktiskt ökar sitt välmående – både fysiskt och mentalt – så är min bild självklar; Träna på riktigt, umgås, finn ett socialt sammanhang, på gym eller på annat sätt – då ökar ditt välmående, oavsett ålder!

Nästa artikel